La BVB, dividendele sunt bune, apatia este mare

La BVB, dividendele sunt bune, apatia este mare
scris 20 sep 2018

După vacanță, investitori nu au revenit decisiv „la butoane”. Deși așteptările legate de profiturile companiilor și dividendele de anul viitor sunt bune, mișcările pieței sunt neconcludente. Multe din tranzacții sunt denunțate ca schimburi de pachete între entități afiliate acelorași grupuri, iar brokerii văd o activitate slabă a clienților români.

La capătul sesiunii de tranzacționare de astăzi, investitorii de la Bursa de Valori București au marcat o recuperare integrală a declinului de săptămâna trecută. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,64%, într-o dinamică apropiată de piețele mature europene, așa cum aceasta este surprinsă de tabloul Bloomberg: +1,03% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,49% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,07% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,88% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

Urmărește-ne și pe Google News

Prin contrast, ziua a fost preponderent negativă la nivel regional: +0,9-0,021% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,69% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,48% pentru indicele PX de la Praga. „Nu ne corelăm cu nimeni”, a declarat pentru Profit.ro Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, menționând analize interne. „Ne corelăm doar cu noi și atât.”

Dividendele \ CITEȘTE ȘI Dividendele "trimestriale", probabil doar de 2 ori pe an și numai de la companiile de stat

Indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,72%, până la nivelul de 8.354,33 puncte. Din punct de vedere tehnic, acesta pare a tinde să retesteze nivelul inferior al canalului ascendent care a definit revenirea din lunile iulie-august și din care a evadat săptămâna trecută, ceea ce are conotații negative pentru parcursul ulterior al bursei locale.

La BVB, dividendele sunt bune, apatia este mare

În ședința de astăzi, activitatea de tranzacționare a fost concentrată puternic, 70,09% din rulajul de 45,64 milioane lei (9,81 milioane euro) al pieței de acțiuni fiind asigurat de primele cele mai tranzacționate 2 acțiuni.

Pe primul loc pe segmentul regular, cu volume echivalente cu 15,25 milioane lei, s-au situat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au urcat cu 1,24%, până la prețul de 32,65 lei/acțiune. Este o creștere care a tras în sus și indicele energetic BET-NG, care a crescut cu 1,46%.

Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile OMV Petrom (SNP), care au crescut cu 3,75% pe un nou maxim ex-dividend de 0,3600 lei/acțiune, pe transferuri de 14,01 milioane lei în piața reglementată. Avansul a fost susținut cotațiile ridicate din piața petrolului. Prețul țițeiului Brent a fost și astăzi la Londra aproape de reperul de 80,00 dolari/baril, o zonă a maximelor ultimilor 4 ani. Tot pe titlurile celei mai importante companii petroliere au fost efectuate și singurele tranzacții speciale din piața deal, în valoare de 2,73 milioane lei.

EXCLUSIV Conducerea Bursei de Valori București va prezenta până în toamnă acționarilor proiectul pentru o contraparte centrală românească. Instrumentele derivate ar urma să devină o realitate în 2020 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Conducerea Bursei de Valori București va prezenta până în toamnă acționarilor proiectul pentru o contraparte centrală românească. Instrumentele derivate ar urma să devină o realitate în 2020

Mesaroș de la Goldring a indicat încă din această primăvară acțiunea OMV Petrom ca o potențială performeră la BVB, însă acum recunoaște că nu știe ce să le spună investitorilor. „Am 3 clienți noi. Îi țin pe cash... Mă întreabă și nu știu ce să le zic. Mă uit pe grafice, dar nu văd nimic”, a mai spus agentul de bursă.

Simion Tihon, broker la Prime Transaction, întrevede o sporire a activității de tranzacționare în această toamnă pe măsură ce investitorii își vor face calcule asupra profiturilor pe care le vor obține companiile listate și vor avea primele proiecții asupra dividendelor, față de care așteptările rămân ridicate.

O analiză a casei de brokeraj TradeVille remisă astăzi Profit.ro menționează ratele de distribuire consistente din profit și arată randamentele dividendelor aferente anului 2017 pentru companiile din compoziția indicelui BET. Și pentru profitul aferent anului 2018 așteptările sunt că societățile având capital majoritar de stat vor avea randamente ale dividendelor medii de 7,67%-8,83%.

La BVB, dividendele sunt bune, apatia este mare

Tranzacții consistente s-au realizat și pe acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,21%, până la prețul de 2,3450 lei/acțiune, pe transferuri de 3,07 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avansat cu 0,15%, până la prețul de 13,72 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,47 milioane lei.

Mesaroș atrage atenția că mult din această activitate de tranzacționare, cu precădere pe piața deal, reprezintă de fapt nu mai mult decât mutări de pachete de acțiuni între entități aparent acelorași grupuri financiare. „90% din transferurile de ieri de pe BRD făcute după ora 17.00 au fost schimburi”, afirmă brokerul. El amintește și un episod de astăzi în care un transfer a fost făcut la secundă la prețul de 13,72 lei/acțiune, cererea fiind la 13,70 lei/acțiune, iar oferta la 13,74 lei/acțiune. „Nimeni în România nu stă în fața ecranului să vadă un pachet de acțiuni atât de repede”, mai spune Mesaroș.

El invocă frecvența slabă a tranzacțiilor. Spre exemplu, titlurile Fondul Proprietatea (FP),care s-au apreciat cu 0,11%, până la prețul de 0,9060 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 5,00 milioane lei, abia au consemnat prima tranzacție la ora 11:27. Profit.ro a surprins faptul că timp de peste o oră, imediat după prânz, ecranul pe acest emitent a rămas „înghețat” în configurația de mai jos.

La BVB, dividendele sunt bune, apatia este mare

viewscnt
Afla mai multe despre
dragos mesaros
goldring
bvb
bursa
banca transilvania
fondul proprietatea
romgaz