Investitorii de la BVB au decis la început de săptămână să continue raliul. Deprecieri pe titlurile Fondul Proprietatea și Digi

Investitorii de la BVB au decis la început de săptămână să continue raliul. Deprecieri pe titlurile Fondul Proprietatea și Digi
scris 30 iul 2018

Mișcarea de revenire din minimele locale se prelungește pe bursa românească, iar astăzi indicele titlurilor lichide s-a apreciat cu aproape un sfert de procent. Titlurile Băncii Transilvania, cele mai tranzacționate, iar cele ale Romgaz au dificultăți în a recupera după impulsul descendent imprimat de informațiile cu privire la o eventuală plafonare a prețului gazelor naturale.

Debut pozitiv de săptămână la Bursa de Valori București. Indicii au avut o tendință general ascendentă, susținuți de avansul acțiunilor Băncii Transilvania și de revenirea puternică a acțiunilor Electrica. Este sesiunea care a creat premisele de continuare a raliului ce părea compromis în urmă cu 2 săptămâni după o mișcare de respingere dintr-o confluență de rezistențe tehnice puternice pentru indicele BET.

Urmărește-ne și pe Google News

Mișcarea de recuperare la nivelul cotațiilor se prelungește și capătă o structură mai complexă din punct de vedere tehnic. O eventuală reluare a declinului pare amânată. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,22%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 0,24%, până la nivelul de 8.060,24 de puncte. Așa cum se vede pe graficul atașat, indicele este între retragerile Fibonacci de 23,6% și 38,2% ale ultimului impuls descendent și între mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21).

Investitorii de la BVB au decis la început de săptămână să continue raliul. Deprecieri pe titlurile Fondul Proprietatea și Digi

Notabil, raliul are un motor intern pentru că ziua a fost prepoderent „roșie” în Europa, așa cum o arată tabloul Bloomberg: -0,42% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,01% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,37% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,48% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,62% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,03% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,17% pentru indicele PX de la Praga.

Clienții fondurilor de investiții au clacat chiar la reluarea creșterii dobânzilor. Retrageri de peste 1 miliard de lei numai trimestrul trecut CITEȘTE ȘI Clienții fondurilor de investiții au clacat chiar la reluarea creșterii dobânzilor. Retrageri de peste 1 miliard de lei numai trimestrul trecut

Cel mai lichid emitent de la BVB, cu transferuri însumând 7,89 milioane lei, a fost Banca Transilvania (TLV) ale cărei titluri au urcat cu 1,00%, până la prețul de 2,5300 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,98 miliarde lei (2,37 miliarde euro). Prin contrast, cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 1,67%, până la prețul de 14,10 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,30 milioane lei.

Evoluții divergente pe segmentul energetic. De ce au crescut acțiunile OMV Petrom

Ziua a fost destul de modestă din punctul de vedere al volumelor, rulajul pieței de acțiuni fiind de 21,70 milioane lei (4,69 milioane euro), însă mai balansat distribuită către mai mulți emitenți. Pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi în valoare de 2,36 milioane lei pe piața reglementată, s-au aflat titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care s-au corectat cu 0,49%, până la prețul de 30,65 lei/acțiune. Pe același emitent a fost realizat și singurul transfer special din piața deal, în valoare de 775.000 de lei.

În pofida acestui recul al celui mai lichid emitent de pe segmentul energetic și de utilități, indicele sectorial BET-NG a supraperformat pieței, cu un avans de 0,61%, fiind tras în sus de aprecierea de 0,93%, a titlurilor OMV Petrom (SNP) care au închis la nivelul de 0,3255 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,57 milioane lei. Alexandru Combei, director de investiții la BRD Asset Management, spune că cea mai importantă companie petrolieră românească a beneficiat, pe de o parte, de stabilizarea prețului petrolului peste nivelul de 70,00 dolari/baril, dar și de venituri sporite din activitatea de downstream, ca urmare a marjelor îmbunătățite de rafinare. „OMV Petrom și celelalte companii din regiune beneficiază de pe urma creșteri vibrante din economie”, spune Combei.

Pe același sector energetic, titlurile Electrica (EL) au avut o sesiune cu o apreciere de 2,66%, în mișcarea de revenire pe acest simbol. Prețul de închidere de 9,6500 lei/acțiune de astăzi este cu 6,04% peste minimul de 9,10 lei/acțiune de la listarea acestui emitent în vara anului 2014 și până în prezent atins la jumătatea lunii trecute.

Deprecieri pe titlurile Fondul Proprietatea și Digi

Fondurile închise de investiții au avut aprecieri în linie cu media pieței, surprinse de avansul de 0,23% al indicelui financiar BET-FI care a închis la nivelul de 37.923,29 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a suferit un recul de 0,11%, până la prețul de 0,8880 lei/acțiune, pe transferuri de 1,50 milioane lei. La același capitol, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au staționat pe nivelul de preț de 2,1000 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,11 milioane lei. Societatea cu sediul în Craiova are de încasat până la finalul acestui an suma de 140 milioane euro în cash, urmare a înstrăinării pachetului de 6,29% din titlurile BCR cătrre acționarul majoritar al instituției de credit, grupul bancar austriac Erste.

Pe o activitate de tranzacționare de aproximativ 570.000 de lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Digi Communications (DIGI) care au coborât cu 0,50%, până la nivelul de 29,75 lei/acțiune, reper cu 25,62% sub prețul ofertei publice de listare care a adus acest emitent la cota Bursei de Valori București în luna mai a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
romgaz
fondul proprietatea
electrica
digi
sif oltenia