La BVB am consemnat o sesiune de corecții, în care indicele principal a pierdut 0,60%, tras în jos de acțiunile Băncii Transilvania și Romgaz. Nota unei lichidități mici a ultimelor 2 săptămâni s-a prelungit și în sesiunea de astăzi.
Bursa părea că se înscrie după ședințele de marți și miercuri pe o traiectorie care să o aducă pe o nouă secvență de maxime post-criză. În prima parte a orarului de tranzacționare de azi, investitorii au tatonat pentru continuarea mișcării pozitive, însă un val de vânzare la New York Stock Exchange care a prăbușit indicele Dow Jones Average Industrial cu peste 300 de puncte, a determinat și o închidere negativă la București.
Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,57%, iar indicele reprezentativ BET s-a corectat cu 0,60%, până la nivelul de 10.144,16 de puncte. Sub aspect tehnic, sesiunea arată ca aducând o corecție pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), cea care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), așa cum se vede pe graficul atașat.
După cum aprecierile din ultimele 2 zile au fost pe volume mici, la fel retragerea a fost pe o activitate de tranzacționare slabă. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 22,78 milioane lei (4,76 milioane euro) și doar 5 acțiuni au depășit reperul unor schimburi de 1 milion de lei.
Cu evoluții divergente, acțiunile bancare au ținut capul de afiș. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 0,61%, până la prețul de 16,40 lei/acțiune, pe transferuri de 5,51 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un recul de 0,96%, până la prețul de 2,5700 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,00 milioane lei.
Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,3700 lei/acțiune pe fondul unor schimburi de 3,41 milioane lei, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) s-au apreciat cu 0,65%, până la prețul de 0,9300 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,25 milioane lei, ceea ce a tras în sus indicele fondurilor închise de investiții BET-FI, cu un avans de 0,23%, până la nivelul de 51.821,61 de puncte.
Celălalt indice sectorial, BET-NG, a coborât cu 1,19%, un declin apropiat de cel de 1,12% al celui mai lichid emitent din structura sa, Romgaz Mediaș (SNG), cu transferuri de 1,30 milioane lei. Cotația de închidere a fost de 35,45 lei/acțiune, iar acesta conferă companiei o capitalizare bursieră de 13,66 miliarde lei (2,85 miliarde euro).
Dublare a banilor
Un rulaj cu puțin sub 1 milion de lei au adunat titlurile Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), care au închis în staționare la prețul de 0,5000 lei/acțiune. Este un ecou al tranzacției de tip deal dn ședința precedentă cu un număr de 15,91 milioane titluri, reprezentând 15,00% din capitalul social al distribuitorului de medicamente. Acestea au fost schimbate la prețul de 0,4500 lei/acțiune, cu 9,64% sub referință, ceea ce a situat valoarea transferului la 7,16 milioane lei. O notificare către bursă îl arată drept cumpărător pe acționarul majoritar Valentin-Norbert Țăruș, care a ajuns astfel la o deținere de 85,15% din titluri.
Conform raportărilor anterioare cu privire la nivelul participațiilor, vânzătorul ar trebui să fie Ioanica-Mirela Pavel, cunoscută pentru grupul Pharmnet, singura care avea un pachet de asemenea dimensiune. Aceasta ar fi marcat astfel un câștig care i-a adus dublarea banilor într-un interval de ma puțin de 2 ani și jumătate după ce în iunie 2017 a intrat în acționariatul societății achiziționând la prețul de 0,2230 lei/acțiune un pachet de 16,48% din titlurile Farmaceutica Remedia deținut prin firma AHG Vermogensverwaltungs GmbH, înregistrată la Cottbus, în Germania, de omul de afaceri româno-german Stache Lutz, la un moment dat cu potențial să preia Rapid București. La prețul tranzacției relevante, capitalizarea de piață a Farmaceutica Remedia Deva este de 47,74 milioane lei (9,99 milioane euro).