După o sesiune de revenire, vânzătorii au trecut din nou în control pe bursa românească. Indicele BET pierde un procent și jumătate.
Într-o zi foarte importantă, cu o așteptată majorare de dobândă de către Rezerva Federală Americană, piețele s-au aflat în tensiune. Dacă în Europa, indicele DAX40 de la Frankfurt a avut un raliu mai robust, la New York Stock Exchange investitorii au ales la jumătatea sesiunii să nu mai miște cotațiile până la mutarea băncii centrale.
La Bursa de Valori București, acest raliu nu s-a tradus printr-o mișcare similară. Dimpotrivă, după ricoșeul modest din ședința precedentă, indicii și-au reluat declinul, pe un rulaj de 41,59 milioane lei (8,41 milioane euro) al pieței de acțiuni, cu puțin sub valoarea medie zilnică de tranzacționare a ultimilor ani care a adus BVB statutul de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară – Claudiu Cazacu, XTB: Atenție la influenceri! Sursele de informare în domeniul investițiilor trebuie alese mai rigurosCele mai lichide acțiuni din această sesiune, cu transferuri de 7,19 milioane lei, cele ale OMV Petrom (SNP) au dat și tonul scăderilor cu un recul de 2,86%, până la prețul de 0,4250 lei/acțiune. Răzvan raț, diector general adjunct la BRK Financial (BRK) atrăgea atenția la începutul săptămânii pentru Profit.ro că și acest simbol a intrat pe radarele vânzătorilor în contextul în care inclusiv de la Comisia Europeană se întrevede o taxare și a societăților de pe segmentul petrolier.
În nota de aversiune a risc a perioadei au fost titlurile Electrica (EL) care, pe a 3-a activitate a zilei, de 4,54 milioane lei, au scăzut cu 1,43%, până la prețul de 6,9000 lei/acțiune, un minim, de la listarea acestui emitent în vara anului 2014. La respectiva cotație, capitalizarea bursieră a companiei de distribuție de electricitate, lovită de disfuncțiile din sectorul energetic, este 2,39 miliarde lei (483,45 milioane lei), la jumătate din cea de imediat de după intrarea în ringul de la BVB.
Tot la capitolul energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,71%, până la prețul de 41,70 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,81 milioane lei, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 1,42%, până la prețul de 45,10 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,27 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Fondatorul celei mai mari platforme de tranzacționare a criptomonedelor, unul din cei mai bogați oameni din lume, a venit în România și anunță: Binance deschide birou local, iar din octombrie va avea serviciu de asistență în limba românăSunt mișcări ce au antrenat declin la nivelul general al pieței: -1,51% pentru indicele compozit BET-XT, -1,34% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 48.223,41 puncte, -1,60% pentru indicele energetic BET-NG și -1,56% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 11.293,35 puncte este pe cea mai scăzută valoare de la vânzările pe panică din primăvară, la declanșarea conflictului din Ucraina.
În linie cu piața au fost și deprecierile de pe segmentul financiar: -1,50%, până la prețul de 18,44 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au adunat transferuri de 5,14 milioane lei, -0,81%, până la prețul de 12,24 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) care au avut un rulaj de 4,24 milioane lei, și -1,17%, până la prețul de 1,8560 lei/acțiune, pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP) care totalizat schimburi de 3,04 milioane lei.
Un parcurs mai atenuat decât media pieței, -0,31%, l-am consemnat pe titlurile furnizorului de servicii medicale MedLife (M) care au cumulat volume echivalente cu 1,50 milioane lei.