GRAFIC Zi de corecții dure la BVB într-un vârf de raportări financiare. Unde au pus cumpărătorii coșul ca să „încarce” acțiunile în cădere

GRAFIC Zi de corecții dure la BVB într-un vârf de raportări financiare. Unde au pus cumpărătorii coșul ca să „încarce” acțiunile în cădere

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

scris 15 mai 2018

Indicii principali de la BVB au suferit o scădere de 0,86%, declin condus de acțiunile lichide și precipitat de deprecierea abruptă a titlurilor Conpet în ziua anunțului privind scăderea profitului net. Mișcarea descendentă s-a oprit în zona de 8.650 de puncte pe indicele BET, la o confluență de repere tehnice indicate de Profit.ro încă de acum 2 săptămâni ca potențial nivel important de regrupare a cumpărătorilor.

Parcursul corectiv s-a reluat cu putere la Bursa de Valori București în ziua în care s-a consumat cea mai mare parte a raportărilor financiare trimestriale. Acțiunile bancare au dat tonul deprecierilor, însă o corecție importantă am avut și pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), tabloul „roșu” având și o tușă mai pronunțată dinspre coborârea abruptă, cu peste 6% a acțiunilor Conpet Ploiești (COTE).

Urmărește-ne și pe Google News

Amplitudinea declinului a fost similară, -0,86% pentru indicele compozit BET Plus și indicele reprezentativ BET, care a închis la nivelul de 8.680,35 de puncte. Interesant este că închiderea s-a realizat pe un reper tehnic important, respectiv media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), după ce intraday a „săpat” pentru un minim în zona de 8.650 de puncte, unde se află retragerea Fibonacci de 38,2% a ultimului impuls ascendent, un comportament remarcabil de respectare cu fidelitate a unor nivele evidențiate pe un grafic pe care Profit.ro îl trasa încă de acum 2 săptămâni, când indica zona aceasta ca potențial nivel de regrupare a cumpărătorilor.

GRAFIC Zi de corecții dure la BVB într-un vârf de raportări financiare. Unde au pus cumpărătorii coșul ca să „încarce” acțiunile în cădere

Corecția mai consistentă de la BVB a venit și într-un context mai larg de aversiune la nivel regional, unde indicele PX de la Praga a reprezentat excepția cu un avans de 0,18%, dar declinul a fost violent pentru indicii WIG20 de la Varșovia (-1,92%) și BUX de la Budapesta (-2,43%). Tendință de slăbire au avut și zlotul polonez și forintul ungar, în raport cu euro.

Prin contrast, indicii bursieri ale piețelor mature de pe continent au avut închideri neconcludente: -0,04% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,16% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,23% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,06% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

Impact Developer & Contractor trece pe pierdere. Vânzările de locuințe scad, în condițiile în care accesul în cartierul Greenfield Băneasa este frânat de activiști ecologiști CITEȘTE ȘI Impact Developer & Contractor trece pe pierdere. Vânzările de locuințe scad, în condițiile în care accesul în cartierul Greenfield Băneasa este frânat de activiști ecologiști

Aproape jumătate din rulajul de 25,79 milioane lei (5,57 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost concentrat pe primele cele mai tranzacționate acțiuni, care au și dat tonul deprecierilor. Astfel, pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 6,42 milioane lei, s-au aflat acțiunile Băncii Transilvania (TLV), care au suferit un recul de 1,74%, până la prețul de 2,5400 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,03 miliarde lei (2,38 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a coborât cu 1,43%, până la prețul de 13,76 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 2,44 milioane lei.

Petrolul pe maxime ale ultimilor 3 ani și jumătate nu a ferit de scăderi sectorul energetic de la BVB

Al 2-lea rulaj al zilei din piața reglementată, de 3,29 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Romgaz, care s-au corectat cu 0,95%, până la prețul de 36,60 lei/acțiune. Producătorul de gaze naturale a raportat în această dinmineață că în primul trimestru al acestui an, profitul net la jumătate de miliard de lei, în scădere cu peste 10% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în special ca urmare a reducerii cantități de gaze și electricitate livrate cauzate de o reducere a consumului.

A fost, însă, o raportare care a mișcat încă și mai mult piața. Titlurile Conpet au scăzut cu 6,17%, până la prețul de 100,40 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ 686.000 de lei, în ziua în care transportatorul de țiței prin conducte a notificat piața asupra reducerii cu -a redus cu peste 41% (circa 8 milioane lei) în primul trimestru al anului, comparativ cu perioada similară din 2017, la 11,46 milioane lei, în principal ca urmare a majorării cu 28% (aproape 7 milioane lei) a cheltuielilor de personal.

Titlurile Conpet au tras în jos indicele energetic BET-NG, care a pierdut 0,93% într-o zi în care șa Londra, prețul petrolului de tip Brent a atins un nou maxim al ultimilor 3 ani și jumătate în zona de 79,50 dolari/baril. La BVB, titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), au staționat la prețul de 0,3650 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,83 milioane lei.
Tot pe acest segment, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) s-au depreciat cu 1,96%, până la prețul de 375,50 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,29 milioane lei.

Interes pentru KFC. Tranzacții de peste 1 milion de lei pe acțiunile Sphera

O activitate de tranzacționare mult peste media obișnuită a acestui emitent am consemnat pe acțiunile Sphera Franchise Group (SFG). Astfel, titlurile companiei care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Tac Bell au staționat la nivelul de preț de 31,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,40 milioane lei în piața reglementată. La același nivel de preț, situat cu 6,89% peste cel de 29,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare care a adus acest emitent la cota BVB în luna noiembrie a anului trecut, s-au efectuat și singurele tranzacție speciale ale zilei din piața deal, în valoare de 2,32 milioane lei. Emitentul a raportat astăzi pentru primul trimestru un profit net de 12,55 milioane lei, în scădere cu 10,93% față de perioada similară a anului trecut, deși Sphera Franchise și-a majorat cu 52,37% vânzările din restaurante, la 170,23 milioane lei, de la 111,72 milioane lei.

Pe tranzacții de 1,40 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au mers pe contrasens față de restul pieței, cun un avans de 0,10%, până la prețul de 0,9710 lei/acțiune. Scăderile pe segmentul SIF a determinat, însă, un recul de 0,80% al indicelui financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 38,447,29 de puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
sphera franchise
bvb
bursa
conpet
banca transilvania
brd
romgaz
kfc
omv petrom