GRAFIC Bursa românească închide pe o tendință de apreciere o săptămână de indecizie

GRAFIC Bursa românească închide pe o tendință de apreciere o săptămână de indecizie
scris 17 aug 2018

Indicii de la BVB au avut o mișcare pozitivă în ultimele 2 sesiuni ale săptămânii, susținute de avansul acțiunilor preferate de obicei de investitorii instituționali nerezidenți, respectiv cele ale Băncii Transilvania, BRD Groupe Société Générale și OMV Petrom.

Bursa de Valori București a închis într-o notă favorabilă o săptămână scurtată cu o zi de calendarul sărbătorilor legale, însă piața încă se află într-o etapă de indecizie. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,56%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,71%, până la nivelul de 8.185,49 de puncte.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele acțiunilor blue-chip încă nu s-a desprins de aglomerarea de medii mobile relevante în proporții Fibonacci și unde indicele s-a aflat într-o etapă de indecizie după o respingere care a survenit săptămâna trecută dintr-o confluență importantă de rezistențe: 1) zona de congestie în care piața „s-a blocat” la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie, 2) retragerea Fibonacci de 38,2% a întregului „swing” descendent din maximele post.criză consemnate la finele lunii aprilie și minimele locale de la începutul lunii iulie, 3) media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul.

GRAFIC Bursa românească închide pe o tendință de apreciere o săptămână de indecizie

Este o mișcare ce a caracterizat în primul rând piața românească întrucât la nivel european bursele au fost mai degrabă de indecizie, așa cum o arată tabloul Bloomberg: -0,14% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,03% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,08% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,22% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,96% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,10% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,31% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Tranzacție pe piața de birouri: SIF Banat Crișana pregătește achiziția fostului sediu din București al Bank of Cyprus CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție pe piața de birouri: SIF Banat Crișana pregătește achiziția fostului sediu din București al Bank of Cyprus

La BVB, însă, avansul a fost susținut de 3 acțiuni care de regulă, sunt preferate de investitorii instituționali străini. Aproape 2 treimi din rulajul de 32,18 milioane lei (6,91 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de transferurile cu acțiuni Băncii Transilvania (TLV), BRD Groupe Société Générale (BRD) și OMV Petrom (SNP). Prezență este trădată și de prezența pe primele 2 locuri în clasamentul intermediarilor a caselor de brokeraj Swiss Capital și WOOD & Company Financial Services, de obicei

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 0,42%, până la prețul de 2,3650 lei/acțiune, pe tranzacții de 8,72 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent s-a realizat și singurul transfer special din piața deal, în valoare de 6,87 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 1,88%, până la prețul de 14,12 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi cu puțin peste 625.000 de lei.

Prăbușire cu aproape 40% a profitului net semestrial al Conpet CITEȘTE ȘI Prăbușire cu aproape 40% a profitului net semestrial al Conpet

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 4,95 milioane lei, titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 1,25%, până la prețul de 0,3250 lei/acțiune. Acesta este și contextul în care indicele energetic BET-NG a supraperformat pieței, cu un avans de 1,08%.

Prin contrast, indicele financiar BET-FI a avut o apreciere anemică, de 0,16%, pentru o închidere la nivelul de 37.807,81 de puncte. Cea mai bună lichiditate pe acest segment de piață, de 3,07 milioane lei, s-a înregistrat pe titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au crescut cu 1,19%, până la prețul de 2,1250 lei/acțiune, a 2-a zi după ce emitentul a anunțat că a semnat contractul cu Erste Group pentru vânzarea pachetului reptezentând 6,29% din acțiunile BCR deținut de societate.

Tot la capitolul fondurilor închise de investiții, pe contrasens față de restul pieței, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,23%, până la prețul de 0,8830 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,99 milioane lei.

Declin semnificativ pe acțiunile Alro

Pe tranzacții de aproximativ 891.000 de lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, titlurile producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) au coborât cu 4,36%, până la prețul de 3,0600 lei/acțiune, un reper cu 12,57% sub nivelul minim de 3,5000 lei/acțiune al ofertei publice secundare derulată de emitent pentru vânzarea pachetului majoritar de aproximativ 53,77% și care a eșuat în condițiile unei slabe participări a nerezidenților așa cum aceasta a fost documentată de Profit.ro în urma unor convorbiri cu profesioniști din piața de capital românească.

Conform raportării semestriale furnizate pieței la sfârșitul săptămânii trecute, a înregistrat în primele 6 luni un câștig net de 154,15 milioane lei, cu 17,50% mai mic decât cel de 186,85 milioane lei de la S1 2018, deși și-a majorat afacerile în această perioadă.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
alro
sif oltenia