Declin de peste 1% al principalelor acțiuni europene, trase în jos de perspectivele incerte ale Franței

Declin de peste 1% al principalelor acțiuni europene, trase în jos de perspectivele incerte ale Franței
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iul 2024

Bursele europene au închis în scădere cu peste 1%, deoarece investitorii din regiune au cântărit incertitudinea politică din Franța după rezultatul alegerilor de duminică, transmite CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat ziua în scădere cu 0,99%. Acțiunile companiiilor din comerțul cu amănuntul au condus pierderile, cu un declin de 1,65%, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Companie americană IT, furnizor pentru giganți din industrie, intră în România prin intermediul unei firme din Cluj CITEȘTE ȘI Companie americană IT, furnizor pentru giganți din industrie, intră în România prin intermediul unei firme din Cluj

Acțiunile grupului britanic de petrol și gaze BP au scăzut cu peste 4% după ce compania petrolieră a afirmat într-o declarație pentru bursă că se așteaptă să înregistreze o depreciere a activelor de până la 2 miliarde de dolari în al doilea trimestru și a avertizat că marjele mai mici de rafinare vor afecta rezultatele sale.

Între timp, acțiunile Novo Nordisk – care produce medicamentul pentru obezitate Wegovy – au scăzut cu 1,89% după ce o analiză revistei JAMA Internal Medicine a indicat că un tratament rival al companiei americane Eli Lilly a dus la o pierdere mai mare în greutate.

Indicele britanic FTSE 100 a alunecat în roșu în tranzacțiile de după-amiază, scăzând cu 0,66%, după ce a contrazis tendința negativă a pieței în timpul dimineții.

Declinul urmează victoriei accentuate în alegerile de săptămâna trecută a Partidului Laburist, văzut ca susținând în mare măsură activele și sectoarele din Regatul Unit, inclusiv constructorii de case.

Între timp, indicele francez Paris CAC 40 a încheiat ziua în scădere cu 1,81%, deoarece traderii au continuat să evalueze implicațiile unui parlament suspendat și o potențială perioadă prelungită de incertitudine politică în Franța.

Noul Front Popular ,de stânga, a câștigat cel mai mare număr de mandate în runda finală a alegerilor, distrugând o creștere așteptată pentru extrema dreaptă.

Oricum, alianța nu a reușit să-și asigure o majoritate absolută, ceea ce înseamnă că o coaliție sau un guvern tehnocrat este în cărți, ceea ce ar  face ca legislația și reformele să fie mai greu de adoptat.

Indicele german DAX a coborât cu FTSE MIB, al bursei din Milano, cu 0,53%, iar IBEX 35, al bursei din Madrid, cu 1,12%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
actiuni