Indicii principali de la Bursa de Valori București au consemnat un ricoșeu de peste un procent după corecțiile severe de săptămâna trecută. Revenirea din piețele financiare internaționale a favorizat această mișcare. După cum în etapa de declin volumele au fost slabe, la fel impulsul ascendent de astăzi nu a fost însoțit de transferuri notabile.
Prima ședință de tranzacționare a acestei săptămâni de la Bursa de Valori București a fost una „verde”, piața încercând o mișcare de recuperare după secvența corectivă destul de abruptă din precedentele sesiuni, care a fost antrenată, la rândul ei, de valul de pe piețele mature de acțiuni.
În mod particular, Europa a ajutat la revenirea schițată la BV, indicii principali având aprecieri pe linie: +0,64% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,25% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,44% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,20% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,01% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,48% pentru indicele BUX de la Budapesta și +2,29% pentru indicele PX de la Praga.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Impulsul la BVB a fost apropiat de media europeană, cu un avans de 1,09% al indicelui compozit BET Plus și un ricoșeu de 1,10%, până la nivelul de 8.504,83 de puncte, a indicelui reprezentativ BET. Din punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip românești este posibil să se afle atât la un punct de cotitură, cât și într-un impas.
Așa cum se vede pe graficul atașat, cotația pare blocată între mediile mobile exponențiale de viteză în proporții Fibonacci, iar sensul în care aceasta va evada dintre respectivgele repere tehnice ar urma să dea direcția ulterioară a pieței.
Amplitudinea mișcărilor a fost mai atenuată pe piața românească de acțiuni decât pe bursele dezvoltate, iar aceasta se explică în primul rând prin absența ordinelor consistente. Investitorii au preferat să nu se activeze și să lase să treacă unda de șoc a cutremurului bursier care a fost mai violent pe acțiunile tehnologice americane.
Volumele au fost mai degrabă slabe pe tendința descendentă și rămân anemice și pe ricoșeul de azi. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 34,84 milioane lei (7,47 milioane euro), cu aproape 2 milioane de euro sub valoarea medie de tranzacționare zilnică de anul trecut și debalansat în proporție de 74,05% de cele mai tranzacționate 3 acțiuni.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ OMV amână decizia de investiție în gazele din Marea Neagră. CEO: Legea offshore a fost votată prea târziu și ne restricționează vânzările. Detalii la Profit Energy.forumActivitatea de tranzacționare este redusă, iar maniera în care se execută unele schimburi ne spune că lichiditatea reală ar putea fi, în realitate, mult mai slabă. Dragoș Mesaroș, broker la Tîrgu Mureș pentru SSIF Goldring, declara pentru Profit.ro încă de la sfârșitul lunii septembrie că în cazul mai multor deal-uri sau a unor ordine la secundă apare ca probabil că nu sunt altceva decât mutări de pachete de acțiuni între entități aparent parte ale acelorași grupuri financiare.
O confirmare în acest sens a venit astăzi cu privire la schimburile cu 8,35% din acțiunile Conpet Ploiești (COTE). Administratorul de fonduri sectoriale Utilico a anunțat că a transferat pachetul deținut la transportatorul de țiței pe entitatea sa activă în Marea Britanie, de pe vehiculul său financiar înregistrat în insulele Bermude.
KFC – pe primul loc la festinul bursier
Schimburile cele mai multe au fost efectuate pe acțiunile Sphera Franchise Group (SFG), compania care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell. Unor transferuri speciale în valoare de 6,00 milioane lei din piața deal, li s-a adăugat o activitate de tranzacționare de 5,38 milioane lei în piața reglementată. După scăderile recente, titlurile Sphera au avut o revenire de 4,76%, până la prețul de 22,00 lei/acțiune.
Evoluții divergente pe acțiunile bancare
Pe primul loc în clasamentul lichidității de pe segmentul regular s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), cu schimburi însumând 7,22 milioane lei. Cotația a urcat cu 0,64%, până la nivelul de 2,3500 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,31 miliarde lei (2,42 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 0,46%, până la prețul de 13,08 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproape 300.000 de lei.
Dinamici diferite pe indicii sectoriali
Amendată de corecții drastice săptămâna trecută, acțiunea OMV Petrom (SNP) a reluat creșterea cu salt robust, +3,39%, până la prețul de 0,3815 lei/acțiune, pe transferuri de 5,06 milioane lei, ceea ce a s-a răsfrânt favorabil asupra indicelui energetic BET-NG care a supraperformat pieței, cu un avans de 1,33%.
Cel mai lichid emitent din structura sa, cu transferuri de 7,19 milioane lei, a fost Transgaz Mediaș (TGN), care au stațonat pe nivelul de preț de 350,00 lei/acțiune. Ministrul Energiei Anton Anton a amintit astăzi la Profit Energy.forum că amintit că, urmare a modificării Legii energiei, CET-urile care produc energie termică pentru sistemele centralizate de încălzire pentru populație și care, în prezent, în mare lor majoritate, se alimentează cu gaze din rețelele de distribuție, se vor putea branșa direct la conductele magistrale ale Transgaz, ceea ce va însemna o mai bună aprovizionare la costuri mai mici, inclusiv pentru clienții finali.
Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 1,51%, până la prețul de 0,9420 lei/acțiune, pe transfeuri de 1,44 milioane lei. Prin contrast, acțiunile SIF au avut o zi slabă, fapt pentru care, indicele financiar BET-FI a subperformat pieței, închizând cu 0,32% peste referință, la nivelul de 36.181,10 puncte.