Deși pe volume slabe, indicele principal de la BVB a câștigat aproape o treime de procent, însă cele mai lichide acțiuni, cele ale băncilor, au avut o nouă sesiune fără creșteri.
O etapă de detensionare în războiul tarifar dintre SUA și China, precum și primele vești bune privind perspectiva unui acord pentru Brexit după o peroadă de angoasă față de o rupere brutală au dat impuls burselor lumii. Indicele Dow Jones Average Industrial a trecut din nou peste pragul de rezistență de la 27.000 de puncte, iar indicele DAX din Germania se tranzacționa cu 4-5% deasupra valorilor de la jumătatea săptămânii precedente.
Un „forcing” pe închidere a fost favorabil pentru piețele bursiere europene dar tabloul Bloomberg nu arată foarte multă decizie: +1,19% indicele Euro Stoxx 50, -0,03% pentru indicele FTSE de la Londra, +1,04% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,15% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,29% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,38% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,09% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI Surpriză: Rețeaua Clinicile Dentare Dr.Leahu vine la bursăBursa de la București a fost oarecum în aceeași linie, cu aprecieri moderate, condimentul local fiind cel al unei lichidități mici. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,28%, iar indicele reprezentativ BET a crescut cu 0,29%, până la nivelul de 9.545,34 de puncte, nu departe de maximul post-criză atins recent pe un trend ascendent coerent al ultimelor 9 luni. Sub aspect tehnic, piața se află pe un impuls pozitiv după ce indicele titlurilor blue-chip a testat recent, ca suport dinamic, media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21).
Suflul încă este slab, dat fiind ordinele de cumpărare destul de restrânse. Astfel, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 18,14 milioane lei (3,82 milioane euro), concentrat în proporție de 61,84% pe acțiunile bancare. Astfel, pe fondul unor schimburi însumând 7,89 milioane lei în piața reglementată, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 2,3900 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 12,46 miliarde lei (2,62 miliarde euro). Pe același emitent s-a realizat și singurul transfer special din piața deal, în valoare de 1,19 milioane lei.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 0,28%, până la prețul de 14,16 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,14 milioane lei. Săptămâna trecută, fondurile de pensii NN au anunțat că au ajuns la o deținere de 5,01% din capitalul social al băncii.
CITEȘTE ȘI Prodplast obține aproape 1 milion de euro din NorvegiaTot la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,85%, până la prețul de 1,1900 lei/acțiune, marginal sub maximul recent atins de cotație în piața secundară, după 8 ani și jumătate de prezență a acestor titluri în ringul bursier de la București. Este o mișcare ce a tras în sus indicele fondurilor închise de investiții BET-FI care, însă, a subperformat pieței, cu un avans de 0,16%, până la nivelul de 41.962,71 de puncte. Un emitent din structura acestuia, SIF Moldova (SIF2) a notificat piața că a înstrăinat pentru suma de 1,18 milioane lei participația sa de 19,55% din capitalul social al SPIT Bucovina Suceava.
Tendință atenuată, +0,20%, a avut și indicele energetic BET-NG. Cele mai lichide titluri din structura sa, astăzi cu tranzacții cu puțin peste 1,20 milioane lei, au avut, de asemenea, o zi pozitivă: +1,08%, până la prețul de 0,4200 lei/acțiune pentru titlurile OMV Petrom (SNP) și +0,41%, până la prețul de 37,00 lei/acțiune pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), unde, de asemenea, fondurile de pensii NN au dobândit o deținere echivalentă cu 5,02% din capitalul social.