BVB trece cu pierderi minime de săptămâna în care investitorii au „zgâlțâit” bursa americană

BVB trece cu pierderi minime de săptămâna în care investitorii au „zgâlțâit” bursa americană

Sursa foto: dreamstime.com

scris 9 feb 2018

Indicii principali de la Bursa de Valori București au coborât cu aproape 3 procente față de valorile de închidere de vinerea trecută, însă declinul este mai mic de jumătate față de cel al indicelui Dow Jones Avereage Industrial de la New York ce a suferit 2 cele mai mari scăderi de o zi din istoria sa seculară în același interval.

O săptămână de un „roșu” incadescent pe activele de risc se încheie și la Bursa de Valori Bucurelti pe un ton negativ. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,76% azi, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,81%, până la nivelul de 8.002,55 de puncte. Declinul săptămânal este astfel de 2,92%, față de închiderea de vinerea trecută de 8.243,55 puncte.

Urmărește-ne și pe Google News

Profesioniști ai pieței de capital au remarcat pe parcursul ultimelor 5 zile pentru Profit.ro robustețea pieței românești la șocul bursei de la New York, al cărui indice a avut 2 picaje consistente, cele mai mari din ultimii 5 ani din punctul de vedere al amplitudinii și cele mai mari din istoria indicelui Dow Jones Average Industrial sub aspect nominal. Deja indicele este cu aproimativ 10% sub maxime, chiar dacă în piață nu există un consens asupra semnificației acestei mișcări. Dacă unii spun că este începutul unui trend de scădere, alți investitori și analiști afirmă că este doar o corecție de moment.

Criptomonedele sunt o schemă piramidală, spune președintele Băncii Mondiale. Un grup de matematicieni afirmă că valoarea intrinsecă a bitcoin este zero CITEȘTE ȘI Criptomonedele sunt o schemă piramidală, spune președintele Băncii Mondiale. Un grup de matematicieni afirmă că valoarea intrinsecă a bitcoin este zero

În România, Liviu Moldovan, chief strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex Admiral Markets, este printre cei care cred că valul de vânzări de pe bursa americană reprezintă doar un impas tranzitoriu. El a caracterizat șocul de pe Wall Street ca fiind nu o vijelie sau o furtună, ci mai degrabă o „zgâlțâială”. Cel care timp de peste 8 ani a fost realizator de emisiuni TV pe teme economice și bursiere afirma că evoluțiile de la BVB au fost mult atenuate față de pucajul precipitat în America. „Nu e rău”, declara pentru Profit.ro Moldovan, care se așteaptă ca piața să fie relansată de sezonul dividendelor.

O indicație în acest sens ne-a oferit și piața la prima raportare financiară de rezultate anuale preliminare. Joi, acțiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au crescut cu 3,4% după ce instituția de credit a anunțat că a obținut în anul 2017 un profit net de 1,4 miliarde lei, în creștere cu 85% față de anul precedent, și a promis o rată de distribuire a acestuia sub formă de dividende de 83%. Titlurile BRD au staționat astăzi pe nivelul de referință de 13,34 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,72 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV) a adunat primul rulaj al zilei, de 4,86 milioane lei, iar cotația a coborât cu 1,11%, până la prețul de 2,2350 lei/acțiune.

Mai puțin combustibil și pentru BVB. Scăderi pe piața petrolului

Un vânt negativ din piețele externe vine și de pe segmentul energetic. Prețul petrolului Brent s-a prăbușit agresiv, cu peste 10% în această săptămână, apropiindu-se de reperul de 62 dolari/baril, un nou minim al ultimelor 2 luni.

Este un șoc ce s-a transmis parțial și la București. Indicele sectorial BET-NG de la BVB a coborât azi cu 0,82%, în linie cu media pieței. Cel mai lichid emitent de la acest capitol, cel al Romgaz Mediaș (SNG) s-a corectat cu 0,30%, până la prețul de 32,90 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,81 milioane lei. Deprecieri de amplitudine mai mare au avut titlurile Trangaz (TGN), cu -1,24%, OMV Petrom (SNP), cu -0,85%, și Nuclearelectrica (SNN), cu -1,37%, toate cu transferuri de aproximativ 1-2 milioane de lei.

Suferința pe piața locală a fost mai puțin antrenată de deprecieri, cât din pierderea volumelor. S-a văzut și azi

Prin contrast, reperul de 1 milion de lei al tranzacțiilor nu a fost depășit de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au pierdut 0,45%, până la nivelul de 0,8910 lei/acțiune, care este cu 4,70% sub prețul de 0,9350 lei/acțune al ofertei publice de răscumpărare pe care emitentul o derulează pentru 1,20 miliarde acțiuni proprii și care este programată să se încheie pe 23 februarie. Amplitudinea mai mică a mișcării pe acest emitent s-a răsfrânt favorabil și asupra indicelui financiar BET-FI, în structura căruia Fondul are o proporție covârșitoare. Indicele s-a corectat cu 0,20%, până la nivelul de 40.733,74 puncte.

De fapt, prețul plătit pentru amplitudinea mai mică a declinului pieței locale față de bursele mari și în special cea americană pare a fost tocmai lichiditatea. Cu excepția zilei de marți când piața a reacționat mai violent la șocul de pe Wall Street, iar rulajul pieței de acțiuni a fost de 77,07 milioane lei (16,60 milioane euro), tendința a fost de îngustare drastică a volumelor. Este un fenomen care se vede și astăzi, când, într-o sesiune fără transferuri de tip deal, activitatea de tranzacționare pe piața de acțiuni a fost de numai 22,14 milioane lei (14,55 milioane euro).

Purcari Wineries, emitentul care vine la cota BVB în pofida vântului neprielnic venit de pe bursa americană

În această săptămână de sperietură pentru investitori, eistă și o veste bună pentru dezvoltatea pieței. Bursa de Valori București va primi la cota sa un nou emitent în producătorul de vinuri Purcari Wineries (WINE) care a închis ieri cu succes oferta publică de listare pentru 49% din acțiuni și care a fost procesată astăzi, valoarea acesteia fiind de 186,20 milioane lei (39,99 milioane euro). Este o dovadă de robustețe că oferta a mers neabătută de îngrijorările de pe piețele internaționale de acțiuni, însă, pe de altă parte, parametrii de realizare a tranzacției denotă o slăbiciune a pieței. Oferta s-a închis la prețul minim al intervalului de cotare, de 19,00 lei/acțiune. Compania ajunge la cota bursei, ca o companie în valoare de 380,00 milioane lei (81,66 milioane euro), echivalent cu un preț de 10,74 ori câștigul pretaxare EBITDA.

viewscnt
Afla mai multe despre
liviu moldovan
bursa
bvb
banca transilvania
brd
romgaz
transgaz
omv petrom