Indicele BET a urcat astăzi cu 0,64%, până la cel mai ridicat nivel al ultimei luni. Managerul de fonduri Laurențiu Roșoiu spune că bursa locală poate avea un parcurs pozitiv pe termen scurt, susținută de evoluțiile din piețele externe. Asia așteaptă noi stimuli financiari, indicii americani sunt la maxime istorice susținuți de datele fundamentale bune și Europa cunoaște o detensionare post-Brexit.
La Bursa de Valori București am consemnat astăzi o sesiune de tranzacționare cu un rulaj al pieței de acțiuni de 15,92 milioane lei (3,54 milioane euro), în linie cu lichiditatea slabă a săptămânii precedente. Încă este o imagine bună. De fapt, peste o treime din aceste transferuri au fost reprezentate de o tranzacție specială în piața deal cu titluri SIF Banat Crișana (SIF1) în valoare de 5,76 milioane lei, în timp ce în piața reglementată, cu 2 ore înaintea închiderii sesiunii bursiere niciun emitent nu adunase volume mai mari de un milion de lei.
„În a doua parte a ședinței s-a văzut o oarecare revenire a actorilor în piață”, a declarat pentru Profit.ro Laurențiu Roșoiu, director adjunct la Star Asset Management, amintind că până în jurul orei 15.00 nu erau schimburi mai mari de 5-6 milioane lei. „Rămâne una dintre cele mai slabe ședințe ale anului din punctul de vedere al lichidității”, mai spune managerul de fond care are în administrare peste 11 milioane lei.
Vede, însă, și partea pozitivă: „Vorbim totuși de o ședință verde.” Indicele BET, al titlurilor blue-chip, au urcat cu 0,64%, până la nivelul de 6.530,36 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus s-a apreciat cu 0,58%.
Prin contrast cu parcursul general al pieței, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au dat peste bord din creșterile recente, într-o ședință în care acest emitent a pierdut 5,69% la nivelul capitalizării bursiere. Roșoiu observă că titlurile au stat în relativ echilibru în cea mai mare parte a orarului de tranzacționare, însă au intrat în declin de îndată ce s-au acumulat volumele: „Vânzătorii au fost ceva mai agresivi și au dus acțiunile în jos.” Azi, titlurile SIF Oltenia au avut al doilea rulaj al zilei, de 1,58 milioane lei.
Scăderea acestui emitent a tras în jos indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 27.544,41 puncte, cu 1,49% sub referință. Din componența sa, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 0,93%, până la prețul de 0,76 lei/acțiune pe cele mai mari volume ale zilei, echivalente cu 1,73 milioane lei.
Reperul de un milion de lei a mai fost depășit doar de titlurile Băncii Transilvania (TLV), respectiv 1,40 milioane lei, care au coborât cu 0,48%, până la prețul de 2,095 lei/acțiune. „Banca Transilvania și Fondul Proprietatea au revenit, de fapt, la statutul pe care îl au în mod normal de cei mai lichizi emitenți ai pieței”, mai spune Roșoiu, mult timp ziarist și realizator TV pe teme economice și bursiere.
Pe o lichiditate mai slabă au revenit acțiunile energetice cele mai lovite de parcursul descendent de la începutul anului, ceea ce s-a reflectat într-un avans cu 0,94% al indicelui sectorial BET-NG. Astfel, titlurile OMV petrom (SNP) au urcat cu 2,20%, până la prețul de 0,256 lei/acțiune, iar cele ale Romgaz Mediaș (SNG) cu 0,44%, până la nivelul de 22,60 lei/acțiune.
Roșoiu consideră că acești emitenți sunt cei care pot ajuta bursa să depășească în lunile următoare nivelurile de la începutul unui an care a debutat cu scăderi. Emitenții de la BVB au, în general, multiplii de preț și rezultate finanicare destul de bune ca să suporte eventuale șocuri venite din afară. Administratorul de fonduri mai remarcă faptul că de peste un an se vede această rezistență a pieței românești care la mișcările negative din plan extern reacționează prin oscilații de o amplitudine mai mică, așa cum s-a văzut la episodul recent al votului dat pentru Brexit.
Ce mai pot susține creșteri la BVB? Faptul că indicii și-au format praguri de suport destul de greu de spart, reîntoarcerea în piață a banilor din dividende care urmează să fie reinvestiți, precum și continuarea tendinței de scădere pe dobânzi care treptat – nu în cantități și viteze mari – aduce banii din depozite către bursă.
Piața locală beneficiază și de un context favorabil pe bursele mature. Asia s-a înscris pe o tendință pozitivă în așteptarea unor stimuli financiari pentru piețe, indicii de la New York Stock Exchange sunt pe maximele istorice în contextul unor date economice bune și chiar la nivel european este o oarecare detensionare după momentul Brexit.