După un scurt respiro miercuri, bursele europe s-au întors joi pe scădere și ar putea înregistra cea mai slabă evoluție zilnică din ultimii doi ani și patru luni, în condițiile în care investitorii sunt îngrijorați cu privire la încetinirea economiei globale. Acțiunile bancare și energetice consemnează cele mai abrupte declinuri, iar cotația petrolului a coborât sub pragul de 27 dolari/baril.
În jurul orei 12:40, indicele Stoxx Europe 600 era în scădere cu 2,9%, după ce pe parcursul dimineții a coborât cu până la 4%. Peste 580 dintre companiile incluse în index erau în teritoriu negativ, transmite Bloomberg. Indicele ar putea încheia sesiunea bursieră de joi cu cel mai mare declin începând cu septembrie 2013.
Bursa de la Londra a coborât cu 2,25%, piața de capital de la Paris cu 3,4%, iar bursa de la Frankfurt cu 2,5%.
Petrolul Brent se tranzacționa la Londra la un preț de 30,5 dolari-baril, în scădere cu 1,1% față de închiderea de miercuri, în timp ce cotația pentru petrolul WTI, de referință pe bursa de la New York, a coborât cu 2,4%, la 26,77 dolari/baril.
CITEȘTE ȘI Bursele asiatice în scădere; Hong Kong a înregistrat o cădere de peste 4%Acțiunile principalelor companii europene au scăzut cu 17% de la începutul anului. Marți, indicele Stoxx Europe 600 a atins cel mai redus nivel începând cu octombrie 2013. Acțiunile și-au revenit cu 1,9% miercuri, însă la nivelul săptămânii ar putea înregistra un declin de 6,9%, cea mai mare scădere începând cu august 2011.
Declinul piețelor asiatice și rezultatele sub estimări raportate de Societe Generale, Rio Tinto și Zurich Insurance au contribuit la intensificarea sentimentului negativ în rândul investitorilor.
Titlurile Societe Generale, a doua cea mai mare bancă din Franța în funcție de capitalizare, s-au depreciat cu 14,7%, cel mai abrupt declin din 2011. Banca franceză a raportat un profit de 656 milioane de euro pentru ultimul trimestru din 2015, mult sub rezultatul de peste 940 milioane euro anticipat de analiști. Rezultatul a fost afectat de scăderea veniturilor la divizia de investiții și de provizioanele în creștere.
Băncile italiene și grecești înregistrau pierderi de până la 23%, în timp ce acțiunile Deutsche Bank și Credit Suisse erau în scădere cu peste 6,5%, la cele mai reduse cotații din ultimii peste 18 ani.
Tot în sectorul bancar, titlurile ING Group au pierdut 6% din valoare, iar acțiunile Commerzbank au scăzut cu 4,4%.
În sectorul auto, Volkswagen se tranzacționa în coborâre cu 3,4%, Daimler înregistra un declin de 2%, iar acțiunile BMW au scăzut cu 2,9%.