Cea mai mare parte a datelor de înregistrare pentru încasarea dividendelor la emitenții importanți au trecut, iar efectul inițial al știrii privind oferta de răscumpărare a Fondului Proprietatea pare să se fi estompat. Investitorii își îndreaptă atenția către piețele externe, astăzi nefavorabile activelor de risc.
Indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri de la Bursa de Valori București, a pierdut astăzi 1,21%, până la valoarea de 6.434,22 puncte, în timp ce indicele BET Plus s-a depreciat cu 1,12%. „O ședință negativă”, rezumă Nicu Grigoraș, director de tranzacționare și Front Office la SSIF Intercapital Invest, menționând totuși că la noi corecțiile au fost mai mici decât pe piețele europene. Indicele DAX de la Frankfurt a suferit un recul de 1,67%, indicele FTSE de la Londra a coborât cu 1,25% în pofida deschiderii pozitive, în timp ce indicele CAC40 de la Paris a scăzut cu 1,88%.
Din nou vești proaste dinspre sectorul bancar
Unda de șoc a venit din piețele externe unde problemele băncilor italiene par din ce în ce mai mari, a declarat, pentru Profit.ro, Grigoraș. Este ceva care s-a resimțit și pe sectorul bancar de la BVB, unde acțiunile grupului bancar austriac Erste (EBS) – listate secundar – au scăzut cu 2,08% pe transferuri cu puțin peste 750.000 de lei, iar titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), pe volume de două ori mai mici au avut un picaj de 4,27%, până la prețul de 9,41 lei/acțiune.
Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au rezistat ceva mai bine, cu o depreciere de 1,44%, până la prețul de 2,05 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 3,24 milioane de lei. Sub aspectul rulajelor, sesiunea de azi a fost slabă, transferurile din piața de acțiuni fiind de numai 15,38 milioane lei (3,40 milioane de euro), mai puțin de jumătate din volumul de tranzacționare zilnic al segmentului regular, de 33,41 milioane lei (7,43 milioane euro), din intervalul ianuarie-iunie 2016, menționat de raportul lunar al operatorului de piață BVB, dat publicității astăzi.
Oferta de răscumpărare de la FP nu are suflu pentru titlurile Fondului și în a doua zi
A fost o zi în care nici măcar titlurile Fondul Proprietatea (FP) nu au excelat la capitolul lichidității. Titlurile s-au corectat cu 1,05%, până la prețul de 0,752 lei/acțiune, după avansul consistent din ultimele zile. În sesiunea precentă, titlurile câștigaseră aproape 3%, pe volume un rulaj de peste 8 milioane lei, în contextul în care emitentul a anunțat că a depus la reglementatorul pieței, ASF, documentația aferentă unei oferte de accelerare a programului de răscumpărări pentru un număr de 575 milioane titluri proprii.
CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea reia procesul pentru derularea unei oferte publice de accelerare a programului de răscumpărăriEste vestea care nu a mai avut combustibil și în această ședință. „Astăzi știrea cumva s-a epuizat” – comentează Grigoraș - „Investitorii tranzacționează după contextul întregii piețe.” El amintește că avansul după minimele post-Brexit a fost mai mare de 10% și că deja sunt marcări de profit, însă ceea ce determină mișcarea cu adevărat este evoluția piețelor externe.
Titlurile Romgaz, din nou aproape de minimele de la listare
Este ceva valabil în general la BVB. Traderul de la Intercapital Invest amintește că datele de înregistrare pentru dividende sau participări la majorări de capital au trecut pentru cea mai mare parte a emitenților la care se uită investitorii, iar acum aceștia își îndreaptă atenția cu precădere către veștile care vin din piețele financiare internaționale.
Oarecum este și cazul Romgaz Mediaș (SNG), unde interesul în scădere aduce un declin al cotației, după aprecierea susținută înainte de data de înregistrare pentru dividendul brut de 2,70 lei/acțiune. Astăzi titlurile producătorului de gaze naturale au închis la prețul de 22,00 lei/acțiune, în scădere cu 1,57%, pe transferuri în valoare de 2,20 milioane lei.
Ceva mai bine au rezistat titlurile Elctrica (EL), aflate încă înainte de data de înregistrare 11 iulie, care s-au corectat cu numai 0,15%, până la prețul de 13,30 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,24 milioane lei. Aceasta a favorizat și indicele energetic BET-NG, care, astăzi, cu un declin de 0,59%, a pierdut cel mai puțin dintre indici. Prin comparație, indicele finanicar BET-FI a scăzut cu 0,74%, până la nivelul de 27.096,51 puncte.
Ce direcție ia piața de aici înainte? Grigoraș le recomandă investitorilor de la BVB să fie atenți la sezonul de raportări care urmează pe bursa americană întrucât de acolo ar urma să vină semnalul pentru trendul pieței pentru următoarele 2-3 luni.