Pe o piață unde investitorii ezită să ia poziții decisive înainte de un deznodământ clar privind ordonanța-șoc promovată la finalul anului trecut, titlurile SIF Transilvania au urcat cu peste 4% pe a 6-a parte din volumele de la BVB.
La Bursa de Valori București cotațiile păstrează impulsul pozitiv, dar activitatea de tranzacționare a fost redusă de la începutul acestei săptămâni. Și astăzi, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 30,85 milioane lei (6,48 milioane euro). „Piața este destul de amorțită”, a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani. „Piața este în așteptare.”
El remarcă și volumele sub media obișnuită a acțiunilor Băncii Transilvania (TLV). Titlurile instituției de credit au urcat cu 3,08% pe fondul unor schimburi de numai 3,80 milioane lei, prin contrast cu activitatea intensă pe aceast emitent care cu o seară înainte a fost premiată de operatorul de piață Bursa de Valori București pentru cele mai multe transferuri în piața secundară. În anul 2018, rulajul agregat cu acțiuni Banca Transilvania s-a ridicat la 2,50 miliarde lei, echivalent cu 20% din totalul tranzacțiilor de pe segmentul regular.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producător român de telefoane mobile vine la Bursă și pune la bătaie până la un sfert din companieMurgoci de la Estinvest pune această retragere subită a lichității pe seama așteptării în piață pentru a se stabili formal finală a cadrului de reglementare dat de ordonanța de urgență 114 promovată anul trecut și despre care se spune că va fi modificată. „Sunt câteva aspecte care nu sunt lămurite. Apar tot felul de informații. Nimic nu e clar”, explică starea de expectativă Murgoci care adaugă faptul că reținerea se observă atât la cumpărători, cât și la vânzători.
Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 7,95 milioane lei, s-au aflat titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care s-au apreciat cu 0,85%, până la prețul de 11,90 lei/acțiune.
Mișcarea acțiunilor bancare a foist de natură să tragă în sus bursa. Astfel, indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,31%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,27%, până la nivelul de 7.749,20 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele ezită după ce în prima zi de tranzacționare a deposit o rezistență la care inițial s-au regrupat vânzătorii ș care era dat de media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și de retragerea Fibonacci de 38,2% a întregului impuls de la cumpăna dintre ani.
Bursa românească a beneficiat de climatul unei zile favorabile activelor de risc în piețele financiare internaționale. În Europa, indicii principali și regionali au avut închideri „pe verde”: +0,62% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,69% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,69% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,82% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +2,04% pentru indicele WIG de la Varșovia, +0,06% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,23% pentru indicele PX de la Praga.
Tranzacții de peste 1 milion de euro cu acțiuni SIF Transilvania
La București, vedeta zilei, prin prisma dinamicii cotațiilor și a volumelor peste media obișnuită a respectivului emitent, a fost acțiunea SIF Transilvania (SIF3). „SIF3 este cel care a ținut capul de afiș din punctul de vedere al lichidității”, spune Murgoci. „Mișcări intreresante, volume bune...” O posibilă interpretare pentru activarea la cumpărare o constituie faptul că piața mizează că oferta de răscumpărare care include și o componentă de schimb de acțiuni nu va putea fi dusă la bun sfârșit, având și o primă opinie potrivnică de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Titlurile SIF Transilvania au crescut cu 4,17%, până la prețul de 0,2500 lei/acțiune, un nou maxim al ultimului an, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 5,23 milioane lei. “Dintr-o dată au apărut cumpărători mari”, observă brokerul de la Estinvest alături de acumulări masive în zona prețului de 0,2500 lei/acțiune. “Valori mari. Afișate câte un milion de acțiuni...”
CITEȘTE ȘI Electromagnetica aruncă peste bord aproape 3 sferturi din câștigurile la 9 luni. Acțiunile scad cu 15%Titlurile SIF Transilvania sunt catalizate de elemente care țin de viața emitentului care pe data de 6 martie are programată Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor unde pe ordinera de zi se află aprobarea unui program de răscumpărări care include posibilitatea schimbului pachetului majoritar de 56,,72% din acțiunile COMCM Constanța deținut de societatea cu sediul în Brașov și un pachet de 6% din titlurile proprii și care ar facilita ieșirea din acționariat a omului de afaceri Constantin Frățilă, aflat în război de peste 7 ani cu șeful directoratului de la SIF Transilvania, Mihai Fercală.
Saltul de 4% al acestor titluri nu a fost de natură să tragă în sus segmentul fondurilor închise de investiții. Astfel, indicele BET-FI care măsoară evoluția acestora a suferit un declin de 0,39%, până la nivelul de 35.024,81 de puncte. Cel mai improtant emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a pierdut 0,56% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 0,8800 lei/acțiune o sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au situat la 1,31 milioane lei.
Cotația petrolului urcă pe noi maxime ale ultimelor 3 luni,dar titlurile OMV Petrom nu au forța să închidă „pe verde”
Sectorul energetic de la BVB, al cărui indice BET-NG a coborât cu 0,55%, a fost fost undeva în planul 3 la bursă, însă titlurile OMV Petrom (SNP) au adunat transferuri relevante, de 4,80 milioane lei, într-o sesiune în care titlurile sale s-au depreciat cu 0,58%, până la prețul de 0,3540 lei/acțiune. Este o slăbiciune pentru acțiunile celei mai importante companii petroliere românești având în vedere că astăzi la Londra prețul țițeiului de tip Brent a depășit reperul de 67,00 dolari/baril, un nou maxim al ultimelor 3 luni.
La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au scăzut suferit un recul de 0,47%, până la prețul de 32,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,37 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) au scăzut cu 2,36%, până la prețul de 10,74 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 10,74 lei/acțiune. Distribuitorul de electricitate a anunțat la închiderea ședinței de tranzacționare că ieri Consiliul de Administrație a aprobat valoarea consolidată a planului de investiții pentru anul în curs la 739 milioane lei.
Un reper al tranzacțiilor de 1 milion de lei a fost depășit și de titlurile MedLife (M), care au închis cu 0,74% peste referință, la 27,20 lei/acțiune. Furnizorul de servicii medicale a raportat luni majorarea în 2018 cu 88% a profitului net, la 16,42 milioane lei, de la 8,73 milioane lei.