Bursa reia creșterea. Volumele nu sunt convingătoare

Bursa reia creșterea. Volumele nu sunt convingătoare

Sursa: Mishoo / dreamstime.com

scris 21 aug 2019

Indicii principali de la BVB au câștigat aproape un procent, tractați de acțiunile Fondul Proprietatea. Activitatea de tranzacționare rămâne slabă.

Bursa românească păstrează imaginea unei piețe în care majoritatea jucătorilor s-au retras pentru o etapă de vacanță. Aparent nu sunt bani în piață. Acesta este contextul în care, pentru a 2-a zi consecutiv, un emitent concentrează aproximativ jumătate din schimburi. Astfel, dacă vedeta ședinței precedente a fost Electrica (EL), acum a fost rândul titlurilor Fondul Proprietatea (FP) să adune transferuri însumând 9,12 milioane lei, reprezentând 43,96% din rulajul de 20,74 milioane lei (4,39 milioane euro) al pieței de acțiuni. Cotația a câștigat 1,38%, până la prețul de 1,1050 lei/acțiune pentru o societate încă marcată de oferta publică de răscumpărare pentru 150,00 milioane de acțiuni, reprezentând 1,65% din capitalul social și care a întrunit un nivel de suprasubscriere de peste 31 de ori.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu procentaj important pentru indicii de la BVB, titlurile Fondului au tractat întreaga piață. Nu este vorba numai despre indicele sectorial BET-FI care măsoară evoluția fondurilor închise de investiții și care a urcat cu 1,14%, până la nivelul de 40.435,89 puncte, dar chiar de indicii principali. Indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,90%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,93%, până la nivelul de 9.144,33 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești pare a fi găsit un suport dinamic destul de credibil în această etapă în media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul de mai jos.

Bursa reia creșterea. Volumele nu sunt convingătoare

Și mișcările din piețele financiare internaționale au fost de natură să încurajeze impulsul pozitiv de la BVB. În Europa, tabloul bursier a fost predominant „verde”: +1,33% indicele Euro Stoxx 50, +1,11% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,70% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,30% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,20% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,89% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,41% pentru indicele PX de la Praga.

La București, titlurile care dau semnalul cu privire la activitatea investitorilor instituționali nerezidenți pe piața locală, cele ale băncilor, care dețin și ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România, au trecut în planul secund. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au adunat tranzacții de 2,53 milioane lei, într-o zi în care au crescut cu 0,89%, până la prețul de 13,58 lei/acțiune. Simptomatic pentru lichiditatea la cote de avarie de la BVB, acțiunea cu cea mai mare reprezentitivitate, cea a Băncii Transilvania (TLV) a reunit volume în echivalent de mai puțin de 500.000 de lei.

Vânzarea pachetului majoritar de la Facos Suceava a majorat de 7 ori profitul net al BRK Financial Group CITEȘTE ȘI Vânzarea pachetului majoritar de la Facos Suceava a majorat de 7 ori profitul net al BRK Financial Group

Interesul din sesiunea anterioară pentru acțiunile Electrica nu s-a dispersat cu totul. Titlurile distribuitorului de electricitate au închis cu 0,44% peste referință, la prețul de 11,30 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de la 2,82 milioane lei. Sub aspect tehnic, în acest final de august cotația ajunge la apexul unui triunghi ascendent conturat încă de la începutul acestui an. De regulă, ieșirea dintr-o astfel de formațiune este urmată de o mișcare coerentă într-una din direcții. Cum „pattern”-ul este de triunghi ascendent, mai probabil este un impuls în sens de apreciere.

Bursa reia creșterea. Volumele nu sunt convingătoare

La același capitol energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a urcat cu 0,80%, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au avut un salt de 1,67%, până la prețul de 12,20 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,85 milioane lei. Compania care operează centrala nuclear-electrică de la Cernavodă a raportat o majorare cu 60% a profitului net semestrial, la 290,6 milioane lei, deși producția sa de energie a scăzut cu circa 1%.

Pe tranzacții de 1,69 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au apreciat cu 0,74%, până la prețul de 33,85 lei/acțiune. Societatea a înregistrat un profit net de 976 milioane lei în prima jumătate a acestui an, cu 24,7% mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut, în special ca urmare a creșterii veniturilor din vânzarea gazelor naturale, atât din producția internă cât și cumpărate pentru revânzare.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
electrica