Tendința de apreciere s-a reluat la BVB, după o secvență corectivă, dar activitatea de tranzacționare este foarte redusă. „O piață destul de anostă”, comentează un broker.
În contextul unei sesiuni favorabile activelor de risc la nivel mondial, la Bursa de Valori București am consemnat o sesiune pozitivă, în care cele mai lichide 3 titluri au închis „pe verde”. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,29%, iar indicele reprezentativ BET a avut o dinamică similară, finalul ședinței regăsindu-l pe nivelul de 8.271,64 de puncte. Pe graficul atașat se vede că tendința pozitivă rămâne intactă, cu mediile mobile relevante în proporții Fibonacci în urcare.
Totuși, suflul este slab. „E o piață liniștită atât din punctul de vedere al lichidității, cât și al variației pe emitenții importanți”, a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani. În mod particular, volumele au fost foarte mici. Rulajul pieței de acțiuni abia au fost de 17,27 milioane lei (3,63 milioane euro).
„Începem să ne obișnuim cu aceste valori, din nefericire”, continuă brokerul care se așteaptă ca și săptămâna viitoare să se mențină această relativă retragere a investitorilor care vor fi mai degrabă preocupați să participe la Adunările Generale ale Acționarilor, cu un calendar foarte intens pe termen scurt.
Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 4,87 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au urcat cu 0,71%, până la prețul de 2,1350 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 0,15%, până la prețul de 13,38 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 1,40 milioane lei.
Segmentul fondurilor închise de investiții a supraperformat pieței, cu un avans de 0,47% al indicelui BET-FI, până la nivelul de 35.966,47 de puncte, tras în sus de aprecierea de 1,27% a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), care au închis la prețul de 0,9540 lei/acțiune în contextul unei activități de tranzacționare de 3,26 milioane lei. La același capitol, titlurile SIF Transilvania (SIF3) a urcat cu 0,40%, până la prețul de 0,2480 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 714.000 de lei.
Pe contrasens față de restul pieței, sectorul energetic a pierdut 0,27%, așa cum este măsurat indicele BET-NG. Din structura sa, cele mai lichide titluri au fost astăzi cele ale Nuclearelectrica (SNN), care au crescut cu 0,77%, până la prețul de 10,48 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 2,22 milioane lei.
Remarcabil, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au suferit un recul de 0,15%, până la prețul de 33,15 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ 566.000 de lei. Piața a avut o reacție slabă la indicatorii operaționali publicați astăzi de producătorul de gaze naturale, conform cărora compania și-a majorat producția de hidrocarburi cu 5%, dar a înregistrat un recul semnificativ pe piața livrăriloir de energie electrică. Afirmând că în cazul prețului acțiunilor Romgaz, acesta este mai degrabă ancorat de propunerea pentru dividende cumulate de 4,17 lei/acțiune, cu randament net calculate de Profit.ro la 11,95%, Murgoci de la Estinvest punctează că și la prezentarea bugetului de venituri și cheltuieli, cotația nu a avut decât o tentativă de reacție la știre, însă aceasta s-a estompat pe parcursul sesiunii după cum nici în cazul Transelectrica (TEL) bugetarea drastic ajustată nu a creat impact major în piață. „E o perioadă de așteptare, de tatonare”, conchide brokerul.