Indicele principal de la BVB a pierdut aproape un sfert de procent, într-o sesiune marcată de o lichiditate redusă.
Cea de-a 10-a sesiune consecutivă de la Bursa de Valori București în care piața s-a consolidat într-o zonă echivalentă cu un nivel apropiat de 8.300 de puncte pe indicele BET arată că acțiunile par a fi schimbat mâinile pe respectivul palier, tendința fiind de scădere pentru volumele de tranzacționare.
Astăzi, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 27,76 milioane lei (5,98 milioane euro), asigurat în proporție de 37,88% de tranzacțiile speciale realizate pe piața deal pe 3 emitenți. În piața reglementată, numai 3 acțiuni au depășit o valoare a transferurilor de 1 milion de lei, arătând slăbiciunea pieței.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În absența ordinelor de cumpărare consistente, dinamica a fost anemică la nivelul cotațiilor. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,18%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,24%, până la nivelul de 8.261,86 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele se află într-o etapă de consolidare după respingerea la sfârșitul lunii trecute din nivelul de retragere Fibonacci de 50,00% al întregului impuls descendent din aprilie-iunie.
Ziua arată încă și mai „roșie” dacă avem în vedere că cea mai tranzacționată acțiune, de 6,48 milioane lei, cea a Romgaz Mediaș (SNG), a suferit o depreciere de 1,99%. Cotația a închis la nivelul de 31,95 lei/acțiune, mișcarea trăgând în jos indicele energetic BET-NG care a subperformat pieței, cu un declin de 0,46%.
Pe contrasens față de indicele sectorial s-au aflat titlurile care dețin cel mai mare procentaj în structura lor, respectiv cele ale OMV Petrom (SNP). Acestea au crescut cu 0,60%, până la prețul de 0,3365 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 719.000 de lei, într-o zi în care la Londra, prețul țițeiului de tip Brent a urcat către reperul de 80,00 dolari/baril.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Conducerea Bursei de Valori București va prezenta până în toamnă acționarilor proiectul pentru o contraparte centrală românească. Instrumentele derivate ar urma să devină o realitate în 2020Ziua a fost, în general, favorabilă activelor de risc. Indicii principalelor burse europene au închis „pe verde”: +0,45% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,55% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,91% pentru indicele CAC40 de la Paris, și +0,52% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, numai indicele PX de la Praga a fost pe sensul burselor mature de pe continent, cu un avans de 0,73%, în timp ce pentru indicele WIG20 de la Varșovia s-a depreciat cu 1,70%, iar indicele BUX de la Budapesta a suferit un recul de 0,74% în ziua în care Parlamentul European a votat un raport care menționează încălcări ale principiilor statului de drept de către guvernul premierului Viktor Orban.
Chiar dacă bursa de la București a mers astăzi pe contrasens față de cea mai mare parte a piețelor de acțiuni, de la începutul anului supraperformează, cu un avans de 13% în primele 8 luni ale anului, mediei piețelor emergente și de frontieră așa cum acestea sunt surprinse de indicii MSCI.
În piața reglementată, numai cele 2 acțiuni bancare lichide au mai depășit o valoare a schimburilor de 1 milion de lei. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 0,71%, până la prețul de 13,90 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 3,27 milioane lei.
De asemenea, pe tranzacții de 1,70 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania au staționat pe nivelul de preț de 2,3300 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,21 miliarde dolari (2,41 miliarde euro). Pe același emitent, s-a realizat și un transfer special în valoare de 3,35 milioane lei. Alte tranzacții de tip deal au fost în aceeași zonă a valorii, respectiv 3,60 milioane lei pe titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) și 3,56 milioane lei pe titlurile Transelectrica (TEL).
Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat pe nivelul de preț de 0,8980 lei/acțiune, pe fondul unor volume echivalente cu aproape 900.000 de lei. Celelalte fonduri închise de investiții de la cota BVB, cele ale societăților de investiții financiare, au avut o zi negativă, ceea ce a tras în jos indicele financiar BET-FI, cu un declin de 0,33%, până la nivelul de 37.566,99 de puncte.