Bursa de la Tokyo a scăzut cu peste 5%, pe fondul temerilor privind evoluția economiei globale

Bursa de la Tokyo a scăzut cu peste 5%, pe fondul temerilor privind evoluția economiei globale
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 9 feb 2016

Îngrijorările referitoare la stagnarea economiei mondiale și stabilitatea piețelor financiare s-au reflectat marți într-o scădere de peste 5% a acțiunilor japoneze, în timp ce obligațiunile pe 10 ani emise de statul asiatic au coborât în teritoriu negativ pentru prima dată în istorie, semn că investitorii renunță la activele riscante în favoarea plasamentelor percepute ca sigure. În Europa, principalele acțiuni au revenit pe creștere ușoară în primele ore de tranzacționare, după ce luni au închis la minimul ultimelor 15 luni.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis sesiunea pe minus cu 5,4%, cel mai abrupt declin zilnic din iunie 2013. Totodată, randamentul obligațiunilor japoneze pe 10 ani a coborât la minus 0,025% pe an, prima incursiune în teritoriu negativ a titlurilor de stat emise de guvernul de la Tokyo.

Urmărește-ne și pe Google News

Acțiunile din sectorul financiar au consemnat cele mai mari pierderi, în contextul temerilor privind stabilitatea piețelor globale. Mitsubishi UFJ Financial Group, cea mai mare bancă din Japonia, a scăzut cu 8,7%, în timp ce Nomura Holdings, numărul unu pe piața locală a brokerilor, a coborât cu 9,1%, scrie MarketWatch.

Într-un an 2015 fără listări, BVB și-a redus veniturile cu o treime CITEȘTE ȘI Într-un an 2015 fără listări, BVB și-a redus veniturile cu o treime

Scăderile au survenit pe fondul pierderilor masive înregistrate luni de băncile din Europa, în special cele listate pe bursa de la Atena, care s-au prăbușit cu peste 29%.

Tot sectorul bancar este cel care a tras în jos principalii indici pe piețele europene și în această dimineață. Acțiunile băncii elvețiene Swedbank s-au depreciat cu 4,5%, după ce banca a anunțat înlocuirea imediată a directorului general Michael Wolf, la inițiativa Consiliului de Administrație. Titlurile Credit Suisse au scăzut cu 1,2%, UBS Group cu 2,4%, în timp ce băncile italiene înregistrau pierderi mai mici, de până la 0,6%.

Richard Perry, analist al casei de brokeraj Hantec Markets, consideră că noul val de vânzări din piețe nu este rezultatul unui singur catalizator, ci este generat de un cumul de factori.

“Temerile privind încetinirea creșterii globale reprezintă scuza obișnuită, urmată de semnalul de alertă tras de reducerea rezervelor valutare ale Chinei cu 100 miliarde de dolari. Mai îngrijorătoare este presiunea negativă care se acumulează în piețe. Acțiunile se depreciează sub pragurile de suport și, în absența unui lucru tangibil de care investitorii să se poată agăța, este greu să estimăm când se va îmbunătăți această situație“, a spus Perry.

În jurul orei 11:40, indicele Stoxx Europe 600 se tranzacționa în scădere cu 0,1%, după ce pe parcursul dimineții a scăzut cu până la 0,8%. Bursa de la Frankfurt era în coborâre cu 0,3%, piața de capital de la Paris cu 0,5%, în timp ce bursa de la Londra a crescut cu 0,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse
japonia
nikkei
europa
europe stoxx 600
actiuni
evolutie