Bursa de la București a recuperat astăzi din declinul de joi, provocat de îngrijorările de pe piețele europene în legătură cu soliditatea armistițiului SUA-China. Evoluția de astăzi de la BVB a fost în linie cu cea de pe prinicipalele burse europene, care și-au revenit de la minimul ultimilor doi ani.
Indicele compozit BET Plus și indicele BET, al titlurilor blue-chip, au crescut vineri cu 0,32%, respectiv 0,33%. La nivel european, indicele Stoxx 600 a urcat cu 0,7% după un declin puternic, de 3,3%, în ședința precedentă, care a împins indicele pan-european la minimul ultimilor 2 ani.
În regiune, indicele WIG 20 al bursei de la Varșovia a continuat să scadă și astăzi, pierzând circa 0,6%, iar indicele BUX al bursei de la Budapesta a scăzut cu aproape 1%. Indicele PX al bursei de la Praga a avut un avans de circa 0,4%.
În ritm săptămânal, indicele BET Plus a avut un avans de 0,22%, iar BET a crescut cu 0,3%.
CITEȘTE ȘI Acord semnat: Producătorul Marlboro intră pe piața de canabis, tranzacție de 1,8 miliarde de dolariPe piața principală de la BVB, cel mai tranzacționat emitent a fost Electrica (El), cu tranzacții de 5,17 milioane de lei, circa 20% din totalul tranzacțiilor pe piața principală, urmată de BRD - Groupe Societe Generale, cu un rulaj de 4,77 milioane lei, și Romgaz, cu 4,5 milioane de lei. Acțiunile Electrica au pierdut 1,4%, în timp ce BRD și Romgaz au urcat cu 0,57%, respectiv 0,98%. Romgaz a anunțat astăzi că va plăti acționarilor dividende suplimentare în valoare de 1,86 lei pe acțiune, începând cu data de 28 decembrie 2018.
BET NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,61%, peste celelalte sectoare. Acțiunile OMV Petrom (SNP), compania cu cea mai mare capitalizare, au urcat cu 1,24%
BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a încheiat sesiunea bursieră în urcare cu 0,45%. BET XT și BET BK au crescut cu 0,4%, respectiv 0,34%%. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.
La nivel european, cel mai mare declin a fost înregistrat de grupul german Fresenius, prezent și în România, ale cărui acțiuni au pierdut peste 17%, coborând la cel mai redus preț din 2014 încoace. Evoluția marchează cea mai slabă evoluție zilnică a companiei din ultimii 20 de ani, provocată de un avertisment privind rezultatele financiare Fresenius a deschis primele centre de dializă în România în anul 2005 și a ajuns, în prezent, la o rețea de 36 de unități la nivel național.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum