Indicele BET de la BVB a avut a 7-a zi consecutivă de creșteri, închizând la un nou maxim post-criză. Viteza, forța și volumele pe care a fost trecut pragul de rezistență dat de ultimul maxim relative din 2015 arată că trendul pozitiv poate continua pe termen lung, spune un administrator de fonduri.
Acțiunile de la Bursa de Valori București nu au mai avut aceeași amplitudine a aprecierilor din zilele precedente, dar au păstrat suflul puternic al sesiunilor anterioare. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,09%, în timp ce indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,12%, până la nivelul de 8.045,01 puncte, fiind a 7-a ședință de tranzacționare consecutivă „pe verde”.
Ritmul susținut al creșterii este o confirmare a spargerii pragului de rezistență din zona de 7.600 de puncte, echivalent cu ultimul maxim important, cel din vara anului 2015, spune Laurențiu Roșoiu, director general adjunct la Star Asset Management, societate care are în administrare 12 milioane lei. „La viteza și puterea la care a spart, e un element pozitiv”, a declarat acesta pentru Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Abia întors de la MBA-ul din Viena, Marius Moldovan a fost revocat de SIF Transilvania din calitatea de membru al directoratuluiAvând acest indiciu de sustenabilitate al trendului, Roșoiu se așteaptă la o intrare a bursei românești într-un nou ciclu crescător, pe fondul și a evoluțiilor, de asemenea, favorabile din piețele mature care stau bine și din punct de vedere fundamental. În SUA este așteptată o continuare a impulsului pozitiv susținut de programul economic al noii Administrații Trump de la Casa Albă. Din Europa încep să vină și vești pozitive, iar în acest sens ultimul exemplu este indicele care măsoară achizițiile în industrie din Germania și care este la un maxim al ultimilor 6 ani.
Pe bursele europene, sesiunea de azi a fost de contracție. Indicele Euro Stoxx 50, al celor mai lichide titluri de pe continent, s-a depreciat cu 0,16%, potrivit Bloomberg. Declinul a fost ceva mai atenuat, de 0,09%, pentru indicele CAC40 de la Paris, în timp ce indicii FTSE100 de la Londra și DAX de la Frankfurt au coborât cu o dinamică similară, de 0,42%.
Pe primul loc în topul tranzacțiilor, s-au situat titlurile OMV Petrom (SNP), cu schimburi însumând 11,73 milioane lei, reprezentând cu puțin peste un sfert din rulajul de 40,99 milioane lei (9,07 milioane euro). Cotația a urcat cu 0,83%, până la un nou maxim al ultimelor 15 luni de 0,3055 lei/acțiune, care aduce un randament de 45,47% investitorilor instituționali care au cumpărat în octombrie la prețul de 0,2100 lei/acțiune în oferta de vânzare pentru 6,4% din titluri derulată de Fondul Proprietatea (FP). În același timp, investitorii persoane fizice care au cumpărat la prețul de 0,1995 lei/acțiune subscriind în primele 4 zile lucrătoare ale ofertei puteau azi marca un câștig de 53,13%.
Pe alte 2 titluri lichide din sectorul energetic, Transgaz (TGN) și Romgaz (SNG) au avut corecții de 0,55% și, respectiv 1,04%, după aprecierile consistente din ultimele săptămâni. Aceasta a tras în jos indicele sectorial BET-NG, care a avut cea mai atenuată apreciere, de 0,18%.
CITEȘTE ȘI Vrancart Adjud, afaceri și profit net cu 8% mai mari în 2016Al 2-lea rulaj al zilei, de 9,12 milioane lei, l-au avut titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au crescut cu 0,55%, până la un nou maxim de 2,7500 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,02 miliarde lei (2,22 miliarde euro). „Banca Transilvania se mișcă rapid ca preț. E un emitent care mi-a atras atenția”, spune Roșoiu de la Star AM. El afirmă că aparent acțiunea pare scumpă, dar întotdeauna cotația a luat-o înaintea fundamentelor, iar ulterior fundamentele au confirmat sustenabilitatea prețului.
Cealaltă acțiune bancară lichidă, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD) s-a depreciat cu 1,33%, până la prețul de 11,88 lei/acțiune, echivalent cu ultima valoare de tranzacționare a anului trecut, pe volume echivalente cu 2,27 milioane lei. Pe același emitent s-a realizat și singura tranzacție specială a zilei din piața deal, în valoare de aproximativ 662.000 de lei.
CITEȘTE ȘI Bermas Suceava, a obținut anul trecut rezultate financiare apropiate de cele din 2015Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au urcat cu 0,33%, închizând la prețul de 0,9200 lei/acțiune, care este cu 1,10% peste prețul de 0,9100 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare lansată de fond pentru un număr de 640 de milioane de titluri la data d 15 februarie. Indicele financiar BET-FI, al cărui cel mai important emitent din structura sa FP este, a urcat cu 0,61%, până la nivelul de 32.240,17 puncte.
Transferuri de peste 1 milion de lei, am mai consemnat pe titlurile Electrica (EL) și Transelectrica (TEL), ce au consemnat creșteri de 0,71% și, respectiv 1,52%. Roșoiu se așteaptă la un recul după avansul consistent din ultimele ședințe de tranzacționare. El nu exclude ca în această primăvară să vadă o corecție semnificativă, până în zona de 7.600 de puncte pe indicele BET, pentru confirmarea vechii rezistențe ca nou suport. Managerul de fonduri nu exclude ca până la finalul acestui an, pe noul ciclu crescător, indicele titlurilor blue-chip de la BVB să atingă nivelul de 10.000 de puncte, ceea ce ar reprezenta o creștere de aproape 25% peste nivelurile actuale.