Pe volume de 5,89 milioane lei, acțiunile Romgaz au atins astăzi un nou minim de la listarea acestui în emitent în noiembrie 2013. Intraday, titlurile producătorului de gaze au coborât chiar și sub reperul de 22 lei/acțiune. "Știrile pe acest emitent sunt doar proaste", spune un trader.
Bursa de Valori București a avut vedeta zilei în Romgaz (SNG), care, deși a avut o pierdere moderată la nivelul capitalizării, de numai 1,12%, a atins însă cea mai coborâtă valoare de piață de la listarea sa în urmă cu doi ani și jumătate. Astăzi, cotația a coborât la 22,10 lei/acțiune, însă pe parcursul sesiunii a atins chiar și un minim de 21,90 lei/acțiune, nivel cu 27% sub prețul ofertei publice primare de 30 lei/acțiune.
"Simbolul SNG are o direcție foarte clară și aceasta este, din păcate, accelerat descendentă, pe volume destul de mari", a declarat pentru Profit.ro Nicu Grigoraș, director de tranzacționare și Front Office la SSIF Intercapital Invest. El afirmă că, pur și simplu, cotația nu a putut rezista unui val de vești negative, mai cu seamă cele legate de pierderea unor contracte, precum cel cu ELCEN. "Știrile pe acest emitent sunt doar proaste", a întărit Grigoraș.
El amintește că tendința s-a precipitat după ce titlurile Romgaz au alunecat sub reperul de 24 lei/acțiune la care Fondul Proprietatea (FP) și-a înstrăinat participația de 5,85% pentru a încasa 541,03 milioane lei (137,2 milioane dolari). De atunci, au fost nu mai puțin de 9 ședințe de tranzacționare de scăderi, culminând cu cea de astăzi.
"Să vedem dacă scăderea se va opri aici sau dacă este mai amplă", spune Grigoraș, avertizând că acum investitorii se gândesc deja mai mult la rezultatele financiare ale companiei, care se pot înrăutăți în anii următorii ani, decât la dividendul atractiv ce ar urma să fie încasat acum și care ar putea fi nesustenabil în viitor. La închiderea de astăzi, de 22,10 lei/acțiune, randamentul net al dividendului brut de 2,7 lei/acțiune este de 11,61%.
Nehotărâre pe bursele mari și la BVB
Scăderea titlurilor Romgaz a tras în jos și indicele energetic BET-NG, singurul cu o închidere marginal negativă (-0,03%). Prin contrast, indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,43%, până la nivelul de 6.435,74 puncte, iar indicele BET Plus s-a apreciat cu 0,45%.
"E o ședință fără o tendință foarte clară. Marea majoritate a titlurilor lichide au închis într-un teritoriu nehotărât", a comentat Grigoraș, aducând în discuție și volumele destul de scăzute. Potrivit portalului BVB, rulajul pieței de acțiuni a fost de 19,52 milioane lei (4,34 milioane euro). Dintre acestea, 4,39 milioane lei au fost reprezentate de transferurile de pe segmentul deal, cele mai importante fiind tranzacțiile speciale de 2,04 milioane lei pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), de 1,09 milioane lei pe acțiunile Romgaz și de 1,02 milioane lei pe titlurile Nuclearelectrica (SNN).
În cea mai mare parte a orarului de tranzacționare, indicii principali de la Londra, Paris și Frankfurt s-au regăsit astăzi în teritoriu negativ, pentru ca să capete culoarea verde abia după închiderea de la BVB. "Lucrurile sunt destul de neclare afară; de asta și piața noastră are o tendință nehotărâtă", spune traderul de la Intercapital.
Banca Transilvania, cea mai vie companie de pe piața de capital românească
Pe locul doi în topul rulajelor am regăsit titlurile Băncii Transilvania (TLV), cu transferuri însumând 3,02 milioane de lei, într-o zi în care s-au apreciat cu 0,36%, până la prețul de 2,75 lei/acțiune. "Banca Transilvania a avut o evoluție neașteptat de bună în ultima perioadă”, spune Grigoraș, adăugând că este una dintre puținele acțiuni care rezistă în apropierea maximului pe fondul unor rezultate financiare bune la primul trimestru și al dividendului special. În plus, face volume. "E cea mai vie companie în momentul de față de la BVB", spune interlocutorul nostru.
CITEȘTE ȘI Banca Transilvania, profit net de 228,5 de milioane de lei la trei luni, în creștere cu jumătate față de aceeași perioadă din 2015 Titlurile Fondul Proprietatea au avut o ședință de apreciere de 2,20%, pentru o închidere la prețul de 0,742 lei/acțiune. Grigoraș avertizează că este o revenire cu o credibilitate încă netestată având în vedere schimburile de numai 1,86 milioane lei, mult sub media rulajelor pe acest emitent. Explicația pentru reacția pozitivă este faptul că acțiunea s-a apropiat de reperul de 0,7 lei/acțiune, de unde a mai avut creșteri consistente. Cumpărătorii au intrat, astfel, așteptându-se cel puțin la o reacție tehnică.
În pofida aprecierii pe FP, cel mai important emitent din structura sa, indicele financiar BET-FI a urcat cu numai 0,08%, până la valoarea de 25.457,54 puncte, pe fondul unei zile marcate de scăderi pe titlurile SIF.
Volumele de pe Conpet spun că s-au activat cumpărători importanți
Astăzi, am avut a treia sesiune bursieră din ultimele patru ședințe cu volume neobișnuite pentru titlurile Conpet Ploiești (COTE). Acestea s-au apreciat astăzi cu 1,77%, până la prețul de 69 lei/acțiune, pe transferuri de 1,34 milioane lei. Este a 6-a cea mai ridicată valoare de tranzacționare pe acest emitent din ultimele 6 luni, după ce vineri și luni am avut cele mai lichide sesiuni, cu câte 2,15 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Statul riscă să înjumătățească profitul Conpet pe 2016 prin majorarea capitalului companieiGrigoraș amintește contextul. Titlurile au scăzut cu peste 25% față de maximul consemnat intraday la 90 lei/acțiune pe 30 martie. Vânzările au fost precipitate de încercarea statului de a majora capitalul social printr-un aport în natură care i-ar obliga pe investitori să-și cheltuie întreg dividendul pe anul în curs pentru participarea cu aport în numerar la operațiunea de piață, doar pentru a-și conserva participația. De atunci, titlurile sunt în picaj continuu, până la ajungerea în zona de 65-66 lei/acțiune în ultimele zile, unde s-a manifestat interes la cumpărare. "Volumele indică foarte clar un nivel important de preț. Este o informație destuol de prețioasă pentru investitori", a mai spus traderul de la Intercapital.
Volatilitate mare până la finele anului cu un hop în iunie numit Brexit
El întrevede evoluția ulterioară a piețelor bursiere marcată de incertitudine, probabil chiar până la finele anului. O tendință de depreciere a apărut în ultimele zile după sosirea unor date peste așteptări din SUA privind rata vânzărilor de retail și rata inflației. Investitorii mizează că acestea sunt suficient de bune pentru ca banca centrală să ridice din nou dobânda pe dolar. Piețele trec încă printr-o perioadă de adaptare pentru un nou context al unor dobânzi în urcare. Până atunci piața va rămâne volatilă, nehotărâtă, crede Grigoraș.
Un hop este, însă, chiar la finele lunii iunie, când va avea loc referendumul care va decide dacă Marea Britanie va rămâne în Uniunea Europeană (așa-numitul Brexit). Riscurile unui vot de ieșire ar fi enorme pentru sistemul financiar global, astfel încât piețele sunt meditative, agitate. Abia un sufragiu favorabil menținerii în UE ar fi în poziția de a cataliza un episod pozitiv cu o secvență de creștere pentru piețe, a conchis Grigoraș.
Profit.ro organizează, în 23-24 mai, la Hotel Sheraton, sala Platinul, cu începere de la ora 9.00, prima ediție Profit Financial Forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții instituțiilor de supraveghere și reglementare, ai asociațiilor profesionale din domeniul bacar și asigurări, șefi de bănci, fonduri de investiții, reprezentanți ai pieței de capital, pentru a dezbate viitorul piețelor financiare.
Pentru detalii și înregistrări, click AICI.