Acțiunile Romcab urcă azi cu 15%. Prima comunicare către piață a companiei privind incidentele de plată

Acțiunile Romcab urcă azi cu 15%. Prima comunicare către piață a companiei privind incidentele de plată
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 ian 2017

Compania Romcab din Târgu Mureș (MCAB) a notificat Bursa de Valori București cu privire la existența mai multor incidente de plată, semnalate anterior în piață de mai mulți investitori și publicate de Profit.ro, pe baza datelor din Centrala Riscului de Credit de la BNR. Firma spune că se află în discuții sau a încheiat deja înțelegeri cu creditorii nebancari cu privire la biletele la ordin neonorate și că a redus cheltuielile pentru susținerea activității pe termen scurt. Romcab estimează că va relua în curând cursul normal al activității și plățile către partenerii comerciali. Titlurile companiei au revenit astăzi la bursă cu o apreciere în limita plafonului de 15% admis de sistemul de tranzacționare al operatorului de piață.

După prăbușirea de peste 50% de la începutul anului, titlurile producătorului de cabluri din fibră optică Romcab au avut astăzi un rebound tehnic semnificativ în ziua în care compania a trimis prima comunicare către piață privind neonorarea unor obligații de plată. Cotația a urcat până la prețul de 4,91 lei/acțiune, în limita plafonului de apreciere pentru o zi de tranzacționare admis de sistemul operatorului de piață Bursa de Valori București, unde se regăsea la orele prânzului când se efectuaseră transferuri în valoare de aproximativ 454.000 de lei, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest.

Urmărește-ne și pe Google News

Comunicatul publicat pe BVB menționează existența mai multor incidente de plată înregistrate în Centrala Riscului de Credit de la Banca Națională, în perioada 23 decembrie 2016 – 16 ianuarie 2017, fără a preciza care este cuantumul acestora. La finele săptămânii trecute, erau raportate 109 incidente de plată cu partenerii, dintre care 91 sunt caracterizate drept indicidente majore, iar alte 17 dintre ratările de plată sunt calificate drept incidente minore. Este vorba despre bilete la ordin în valoare de 22,90 milioane lei, emise de Banca Transilvania și Banca Centrală Feroviară.

Fondurile închise de la BVB au obținut profituri cumulate de aproape 200 milioane euro CITEȘTE ȘI Fondurile închise de la BVB au obținut profituri cumulate de aproape 200 milioane euro

Comunicatul de astăzi semnat de Zoltan Prosszer menționează că aceste ratări de plată vin în condițiile unei lipse de lichiditate a Romcab pusă pe seama nivelului redus de încasări de la clienți, rezultat al specificității industriei, majoritatea partenerilor închizându-și activitatea în perioada 15 decembrie 2016 – 15 ianuarie 2017.

Compania estimează că în curând va intra în cursul activității normale și în raporturile cu clienții, astfel încât va fi în măsură să reia plățile. „În opinia noastră, situația curentă a companiei este una temporară, iar măsurile pe care le-am identificat au gradul de fezabilitate necesar pentru a rezolva toate chestiunile ridicate în mass-media”, mai spune documentul citat.

Pentru a surmonta efectele negative ale crizei de lichidități, Romcab a avut discuții și a încheiat înțelegeri cu creditorii nebancari referitoare la biletele la ordin care urmează să devină scadente. De asemenea, compania a redus cheltuielile directe și indirecte în vederea susținerii activității pe termen scurt.

Ce direcție dă bursa americană pentru 2017. Din România lucrurile se văd optimist, dar există și temeri față de vechimea trendului ascendent CITEȘTE ȘI Ce direcție dă bursa americană pentru 2017. Din România lucrurile se văd optimist, dar există și temeri față de vechimea trendului ascendent

În piață, investitorii au devenit tot mai neliniștiți față de Romcab, pe măsură ce cotația a intrat într-un puternic trend descendent de la începutul anului, accelerat de 2 zile că scăderi în limita a 15% admisă de sistemul operatorului de piață BVB săptămâna trecută. Informațiile cu privire la faptul că banca americană de investiții Morgan Stanley, acționar al companiei încă din 2007 cu o deținere de 22,87%, inițiind ieșirea prin vânzări agresive este inițiatorul acestui trend a amplificat panica.

Faptul că investitorii nu a fost notificați conform legislației pieței de capital și a Codului Bursei, precum și faptul că acționari nu au putut contacta direct reprezentanți ai companiei, a atras și demersuri ale unor jucători din piață. Investors Club a solicitat Bursei de Valori București informații cu privire la stadiul raportărilor Romcab, fapt pentru care operatorul de piață a solicitat mai departe emitentului să vină cu o poziție oficială.

De asemenea, 5 acționari ai Romcab au sesizat Autoritatea de Supraveghere (ASF) cu privire la  faptul că emitentul ar fi încălcat art. 224,  alineatul 5, din Legea 297/2004 a pieței de capital care prevede că „societatea trebuie să informeze fără întârziere, în maximum 48 de ore, publicul, cu privire la orice noi evenimente apărute în activitatea acesteia, care nu au fost aduse la cunoștința acestuia și care pot conduce la modificări ale prețului acțiunilor, datorită efectului acestor evenimente asupra situației patrimoniale și financiare sau asupra activității emitentului în ansamblu.”

Nimic despre (ne)plata salariilor

Comunicatul de astăzi a companiei nu face niciun fel de precizări cu privire la stadiul respectării obligațiilor de plată față de angajați, deși în piață există informări că există întârzieri și la acest capitol. Profit.ro a documentat din mai multe surse că salariații ar avea întârzieri de plată încă din octombrie, iar în decembrie cineva de la serviciul de contabilitate deja și-a dat demisia după ce nu își primise remunerația. Întrebat de Profit.ro despre acest aspect, fostul președinte al Consiliului de Administrație de la Romcab Sebastian Vlădescu, care a părăsit compania nu mai departe de începutul săptămânii trecute, a spus că nu știe despre acest lucru, după cum nu părea să știe despre incidentele de plată înregistrate la Centrala Riscului de Credit. „Ca membru al board-ului nu am avut niciodată această informație”, declara Vlădescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
romcab
bvb
bursa
sebastian vladescu
faliment
investors club
asf
morgan stanley