Volumele de tranzacționare de la BVB au fost suficient de mici pentru ca nou-venita acțiune a Romcab să se se plaseze pe locul șase după volumul transferurilor. Cotația a urcat cu 6% pe transferuri de 260.000 lei, producătorul de cabluri fiind singura acțiune din primele zece cele mai tranzacționate titluri cu oscilație mai mare de 1%.
Bursa de Valori București a consemnat luni o ședință cu rulaje modeste și oscilații minore la nivelul indicilor. "Piața nu a avut o lichiditate deosebită. S-au făcut numai 5 milioane de euro", a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest Focșani. Este peisajul în care și-au făcut intrarea în piața reglementată titlurile producătorului de cabluri Romcab Târgu Mureș (MCAB). Acțiunea a avansat cu 6,10%, până la prețul de 8,00 lei/acțiune, pe transferuri însumând 260.000 lei, care au reprezentat al șaselea rulaj al pieței. "Evenimentul este unul pozitiv", spune Murgoci, care explică creșterea de preț prin faptul că investitorii așteaptă beneficii viitoare din listarea companiei la bursă. La nivelul închiderii de luni, capitalizarea Romcab este de 72,08 milioane lei (16,25 milioane euro).
Tot astăzi au ajuns la cota pieței reglementate a BVB și acțiunile societății Prebet Aiud (PREB), însă interesul investitorilor a fost limitat. Au fost efectuate schimburi cu numai 1.170 de acțiuni, valoarea acestora fiind de doar 261 de lei, pe fondul unei aprecieri de 0,45% a cotației, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest.
Fondul Proprietatea, o ședință de acalmie după achizițiile de vineri ale Elliott
Pe primul loc în topul tranzacțiilor s-au situat acțiunile Fondului Proprietatea (FP), cu rulaje de 6,5 milioane lei, de zece ori mai mici decât cele de vineri prin care grupul american Elliott a cumpărat 69 milioane de titluri FP cu 56 milioane lei (12,63 milioane euro). "Nu e un volum foarte mare. 8 milioane de acțiuni nu e ceva special. De aceea și cotația a coborât față de valoarea de închidere de vineri", a comentat Murgoci. El spune că interesul pentru acest emitent a fost ceva mai ridicat în sesiunile precedente atât în prefigurarea Adunării Generale a Acționarilor de joia aceasta, cât și după vânzarea pachetului de la Romgaz care anunță că 100 milioane de euro au intrat în piață.
După vânzarea FP, acțiunile producătorului de gaze listat cu simbolul SNG rămân în zona minimelor de la intrarea sa la cota BVB în noiembrie 2013. Pe a treia valoare de tranzacționare de astăzi, respectiv 2,91 milioane lei, cotația a staționat pe nivelul de preț de 29,45 lei/acțiune al ședinței de vineri.
"Piața parcă este în așteptare"
Al doilea rulaj al pieței - de 4,14 milioane lei - a fost înregistrat de acțiunile BRD Groupe Societe Generale, care au urcat cu 0,91%, la prețul de 11,1 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), s-a apreciat, de asemenea, cu 0,41%, la prețul de 2,43 lei/acțiune, pe volume însumând 2,48 milioane lei.
De altfel, cu excepția titlurilor Romcab, nicio acțiune din primele 15 tranzacționate nu a avut un nivel al fluctuațiilor mai mare de 1%. Este ceva care s-a regăsit, în consecință, și la nivelul indicilor. Indicele BET al celor mai lichide titluri a urcat cu 0,06%, până la nivelul de 7.128,42 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus s-a apreciat cu 0,04%, până la reperul de 1.050 de puncte. Indicele financiar BET-FI s-a corectat cu 0,23%, până la valoarea de 30.540,90 puncte, fiind tras în jos de acțiunile FP. "A fost o plajă destul de restrânsă a oscilațiilor, în acord cu ceea ce s-a întâmplat în piețele externe. Piața parcă este în așteptare", a conchis Murgoci.