Acțiunile Băncii Transilvania și BRD, peste jumătate din rulajul de la BVB. Investitorii ezită să împingă piața pe un drum către noi maxime locale care altfel este deschis

Acțiunile Băncii Transilvania și BRD, peste jumătate din rulajul de la BVB. Investitorii ezită să împingă piața pe un drum către noi maxime locale care altfel este deschis

Sursa foto: Seemitch / dreamstime.com

scris 12 mar 2019

Bursa românească a închis o sesiune neconcludentă, cu închideri divergente ale celor mai tranzacționate acțiuni și declin cu puțin peste o treime de procent. Acțiunile bancare au adunat cele mai mari schimburi.

Un avans consistent al indicilor bursei românești la începutul săptămânii deschise a dărâmat zăgazuri tehnice care stăteau în calea raliului din minime început în februarie. Piața are deschisă calea pentru un nou impuls pozitiv care să anuleze integral impactul picajului bursier de conglomeratul de măsuri pentru mediul corporativ denumit de guvernanți „taxa pe lăcomie”.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu toate acestea, cumpărătorii nu întârziat să vină pentru susținerea unei astfel de mișcări. O corecție în a 2-a parte a săptămânii trecute a fost urmată de mișcări neconcludente ieri și astăzi. O apreciere în secvență cu o nouă zi de declin. Astfel, indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 0,35%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,38%, până la nivelul de 7.905,62 de puncte.

Acțiunile Băncii Transilvania și BRD, peste jumătate din rulajul de la BVB. Investitorii ezită să împingă piața pe un drum către noi maxime locale care altfel este deschis

Investitorii din piața de capital românească nici nu au fost în măsură să ia o direcție din piețele financiare internaționale. În Europa, închiderile au fost divergente, iar indicii au avut deviații mai degrabă mici față de nivelurile de referință ale ședinței precedente: -0,01% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,29% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,08% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,17% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,43% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,51% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,06% pentru indicele PX de la Praga.

La București, piața continuă să fie în suferință la nivelul volumelor. Acestea nu au mai fost la cota de avarie de luni, dar rulajul de 31,14 milioane lei (6,54 milioane euro) al pieței de acțiuni este cu o treime mai mic față de media de anul trecut.

Lichiditatea nu este numai restrânsă, dar a fost și debalansată. Nu mai puțin de 58,88% din această activitate de tranzacționare a fost asigurată de schimburile cu acțiuni ale celor 2 mari bănci românești listate.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au pierdut 0,48%, până la prețul de 2,0800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 10,68 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a staționat pe nivelul de preț de 12,70 lei/acțiune al sesiunii precedente, pe transferuri de 6,06 milioane lei în piața reglementată. Pe acest emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 1,59 milioane lei.

ANALIZĂ Guvernul se pregătește să vândă \ CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Guvernul se pregătește să vândă "argintăria" - va da pe mâna Fondului Suveran companii de 50 miliarde lei și alte 9 miliarde lei în numerar: Engie, E.ON, OMV Petrom, Telekom, Romgaz, Hidroelectrica

Într-o zi în care, la Londra, prețul țițeiului de tip Brent a testat în zona de 67 dolari/baril maximele ultimelor 4 luni, la BVB titlurile celei mai mari companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), au avansat cu 0,14%, până la prețul de 0,3500 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,07 milioane lei. Cu toate acestea, indicele sectorului energetic BET-NG a avut un declin de 0,34%, în linie cu media pieței. Tot din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au coborât cu 0,80%, până la prețul de 31,00 lei/acțiune, pe transferuri de 1,76 milioane lei.

A supraperformat pieței indicele fondurilor închise de investiții BET-FI, care a alunecat cu 0,13% sub referință, până la nivelul de 35.771,22 de puncte. Cel mai important emitent din componența sa, Fondul Proprietatea (FP), a pierdut 0,45% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 0,8910 lei/acțiune pe al 4-lea rulaj al pieței, de 3,11 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz