Acțiunile bancare, revenire robustă. Cea mai mare parte a volumelor a dispărut

Acțiunile bancare, revenire robustă. Cea mai mare parte a volumelor a dispărut

Sursa foto: Fedor Sidorov / dreamstime.com

scris 17 ian 2019

După vânzările agresive recente, indicii principali de la Bursa de Valori București au câștigat un procent și jumătate, având ca motor revenirea de aproximativ 4% a acțiunilor celor 2 bănci lichide.

Vânzările (agresive) par a se fi oprit, cel puțin temporar, la BVB. Simion Tihon, broker la Prime Transaction, semnala încă de ieri pentru Profit.ro această istovire a valului de vânzări și că mulți iau în calcul că deja prețurile acțiunilor au coborât destul de mult pentru a mai merita să vândă în replierile precipitate de ordonanța de urgență din decembrie cu modificări radicale pentru mediul corporativ sau chiar să-și fi dat seama că și dacă mai caută paliere inferioare ar putea să nu găsească noi cumpărători.

Urmărește-ne și pe Google News

Consecința acestei pauze luate de investitori este o sesiune de reveniri ușoare, cu volume modeste. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 24,66 milioane lei (5,26 milioane euro) și cade în proporție de peste jumătate în sarcina acțiunilor bancare după cum tot mișcarea de revenire a acestora a dus indicii „pe verde”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Mișcarea este a pieței românești întrucât la nivel european, cu excepția indicelui BUX de la Budapesdta care a urcat cu 0,60%, restul indicilor europeni relevanți au terminal ședința în declin: -0,26% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,40% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,34% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,12% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,22% pentru indicele WIG de la Varșovia și -0,40% pentru indicele PX de la Praga.

Păgubiții de la Harinvest așteaptă banii de la BCR pentru repararea daunei. Calea de atac excepțională a băncii a fost respinsă de justiție CITEȘTE ȘI Păgubiții de la Harinvest așteaptă banii de la BCR pentru repararea daunei. Calea de atac excepțională a băncii a fost respinsă de justiție

La București, indicele compozit BET Plus a avansat cu 1,50%, în timp ce indicele reprezentativ BET a avut o revenire de 1,52%, până la nivelul de 7.184,84 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele celor mai tranzacționate acțiuni se află într-un impuls pozitiv după testarea unui prag de suport conturat cu puțin peste nivelul de 6.900 de puncte, unde piața s-a oprit temporar din cădere și în luna decembrie.

Acțiunile bancare, revenire robustă. Cea mai mare parte a volumelor a dispărut

Pe același grafic se vede conturată clar așa-numita „intersecție a morții”, respectiv trecerea mediei mobile exponențiale de 55 de zile (EMA55) sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), care anunță de regulă un trend descendent consistent. Indicatorul care a apărut încă de la debutul acestui an și a fost semnalat de Profit.ro a câștigat între timp mult în unghiul de separare dintre cele 2 medii mobile, ceea ce, de asemenea, are conotații negative pentru preț.

Netflix scumpește abonamente, acțiunile - în creștere puternică CITEȘTE ȘI Netflix scumpește abonamente, acțiunile - în creștere puternică

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 10,92 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care s/au apreciat cu 3,73%, până la prețul de 1,7820 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avut un ricoșeu de 4,25%, până la prețul de 10,80 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 3,56 milioane lei.

Acțiunile bancare, penalizate recent de investitori pe măsură ce au calculat impactul taxei pe activele financiare ale instituțiilor de credit, au fost cele care au dat tonul aprecierilor, însă evoluțiile în această sesiune au fost mixte.

Pe al 3-lea rulaj al zilei, de 3,28 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) a coborât cu 0,18%, până la nivelul de 28,40 lei/acțiune. Emitentul a notificat astăzi piața că valoarea serviciilor de transport gaze naturale către Transgaz (TGN) aferente perioadei 1 octombrie 2017 – 1 octombrie 2018 se ridică la 113,40 milioane lei. De asemenea, Romgaz și-a ajustat în sus, la 189,73 milioane lei suma serviciillor de transport pentru perioada 1 octombrie 2016 – 1 octomberie 2017. Suma suplimentară de aproximativ 728.000 de lei este generată de o factură de deficit neluată în evidență, precum și de unele facturi de penalități emise în urma soluționării de reglementatorul pieței de energie ANRE a divergenței anterior menționate.

Indicele energetic BET-NG a subperformat pieței, cu un avans de 0,98%, în timp ce indicele BET-FI a închis la nivelul de 34.331,60 de puncte, după ce a avut o dinamică similară cu cea a indicelui BET, +1,52%. Este o revenire datorată acțiunilor SIF întrucât cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a pierdut 0,47% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,8450 lei/acțiune într-o sesiune în care a cumulat schimburi de 2,72 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
transgaz
simion tihon