"Mini-acordul" dintre SUA și China nu este suficient pentru investitori: bursele europene încep săptămâna în scădere

"Mini-acordul" dintre SUA și China nu este suficient pentru investitori: bursele europene încep săptămâna în scădere
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 14 oct 2019

Bursele europene majore au închis în scădere ședința de tranzacționare de luni, în condițiile în care incertitudinile din jurul Brexit și scepticismul privind șansele unui acord amplu între SUA și China au împins investitorii să acționeze cu prudență.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

După un avans puternic, de 3%, consemnat săptămâna trecută, indicele pan-european Stoxx 600 a pierdut astăzi 0,49%.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele DAX al bursei de la Frankfurt a scăzut cu 0,25%, CAC 40 al bursei de la Paris a pierdut 0,4%, iar FTSE 100 de la Londra a coborât cu 0,46%.

Moneda digitală a Facebook suferă o nouă lovitură CITEȘTE ȘI Moneda digitală a Facebook suferă o nouă lovitură

SUA și China au ajuns vineri la un mini-acord, însă investitorii și analiștii consideră că divergențele majore dintre cele două mari economii au rămas nerezolvate. China a caracterizat înlegerea la care a ajuns cu SUA drept un "progres" mai degrabă decât un "acord". 

"Deși acordul parțial indică un posibil progres în elementele mai dificile din relația SUA-China, credem că riscul unui rupturi va crește atunci când discuțiile vor ajunge la aspectele problematice", spun analiștii BNP Paribas.

Președintele american, Donald Trump, a anunțat vineri că Washingtonul va suspenda majorările tarifare pentru importuri chinezești de 250 miliarde de dolari pregătite spre a fi implementate pe 15 octombrie, în cadrul primei faze a unui acord incipient cu Beijingul. În replică, China s-a angajat să cumpere produse agricole americane în valooare de până la 50 miliarde de dolari.  Detaliile privind alte potențiale aranjamente nu au fost făcute publice.

Companiile au salutat “armistițiul” agreat vineri de SUA și China drept un potențial pas înainte în vederea încetării războiului comercial declanșat acum un an și jumătate, însă economiștii atenționează că cele două părți au făcut puține progrese în soluționarea principalelor motive de dispută care amenință creșterea economiei globale.

Disputele pe marginea surplusului comercial și al ambițiilor tehnologice ale Chinei au perturbat comerțul mondial, iar economiștii avertizează că negocierea unei înțelegeri permanente ar putea dura ani de zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx 600
burse
sua-china
acord china
brexit. trump