Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a anunțat oficial că valoarea activelor administrate a atins pragul de 1.000 miliarde de dolari, după ce a înregistrat o creștere “uimitoare” de la începutul anului.
"În mai 1996, când au fost transferate primele venituri din petrol, nu cred că se aștepta cineva ca fondul să atingă vreodată 1 trilion de dolari", a spus, marți, Yngve Slyngstad, șeful Norges Bank Investment Management (NBIM), divizia băncii centrale a Norvegiei care se ocupă cu administrarea fondului.
Potrivit calculelor MarketWatch și Reuters, pe baza cotațiilor în timp real furnizate pe site-ul Fondului Global de Pensii Guvernamentale, denumirea oficială a fondului Norvegiei, valoarea activelor a atins pragul de 1 trilion de dolari de două ori în acest an, mai întâi la finele lunii iunie, iar apoi pe 12 septembrie.
CITEȘTE ȘI Superbet intră mâine la bursăÎn jurul orei 15:20 astăzi, valoarea fondului se situa la 1.000,85 miliarde de dolari (7.812 miliarde coroane norvegiene).
Ieftinirea dolarului în raport cu principalele valute rivale și performanțele solide din piețele de capital au contribuit la creșterea rapidă a valorii fondului, exprimată în dolari.
"Valoarea de piață a fondului a avut o creștere uimitoare", a adăugat Slyngstad.
CITEȘTE ȘI Asociația Brokerilor: Fondurile de pensii de la Pilonul 2 nu iau totdeauna decizii în favoarea contributorilorInvestițiile în acțiunile companiilor au generat un randament de 3,4% în intervalul menționat, în timp ce plasamentele în instrumente cu venit fix și portofoliul imobiliar nelistat au dat randamente de 1,1% și, respectiv 2,1%.
Trond Grande, vicepreședintele NBIM, a avertizat, însă, că este puțin probabil ca astfel de randamente să se repete în viitor, precizând că randamentul record din prima jumătate a anului a fost atins “în principal datorită faptului că fondul a devenit atât de mare”.
Înființat în 1996, fondul suveran al Norvegiei deține participații la aproximativ 8.990 de companii din 77 de țări, acoperind 1,3% din acțiunile companiilor listate pe bursele internaționale. La nivel european, portofoliul fondului include dețineri la 2,3% din totalul companiilor listate.