58 de ateliere de educație financiară susținute de bibliotecare au avut loc în comunitățile rurale, într-o singură zi, cea desemnată Ziua Națională a Educației Financiare, în paralel cu EduFinFest desfășurat în București.
Provocări pentru educația financiară, inclusiv în mediul rural, vor fi dezbătute și la Maratonul de Educație Financiară - Ediția a IV-a, organizat de PROFIT NEWS TV pe 23 aprilie, unde va fi prezentă și BCR, care a dezvoltat proiectul Școala de Bani. Detalii AICI.
Peste 4.300 de adulți și copii din 90 de comunități rurale și mic urbane, din 33 de județe, au învățat, în ultimul an, noțiuni de educație financiară, prin intermediul proiectului Școala de Bani din Bibliotecă, dezvoltat de Fundația Progress, și sprijinit de BCR, prin Școala de Bani, program care a organizat, de Ziua Națională a Educației Financiare și cea de-a treia ediție EduFinFest, în parteneriat cu aceeași fundație;
Evenimentul și-a propus să ofere o platformă dedicată educației financiare în România, fiind scoase în evidență rezultatele unui studiu amplu desfășurat în 90 de biblioteci publice rurale și mic urbane din țară, din 33 de județe.
Studiul a fost realizat de Fundația Progress la finalul programului Școala de Bani din Bibliotecă (SBB), o inițiativă prin care copiii și adulții din mediul rural au parte de educație financiară care să îi ajute în managementul propriilor finanțe și dezvoltarea competențelor digitale pentru folosirea serviciilor bancare online.
90 de bibliotecare din mediul rural au fost formate, cu sprijinul BCR, pentru a deveni traineri de educație financiară în comunitățile lor. Bibliotecarele participante au primit instruire și sprijin pentru a putea oferi comunităților rurale informații și sfaturi utile privind gestionarea finanțelor personale, economisirea, investițiile și utilizarea serviciilor bancare online.
Principalele concluzii ale studiului:
- Peste 4.300 de participanți, atât copii cât și adulți, au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a cunoștințelor financiare în urma cursurilor din cadrul proiectului.
- Au participat copii între 10 – 16 ani și adulți care au învățat noțiuni din cursul dezvoltat de BCR prin Școala de Bani. Atât copiii, cât și adulții și-au îmbunătățit semnificativ cunoștințele financiare după participarea la cursuri.
- Aceștia au dobândit mai multe cunoștințe la finalul cursului, îl percep ca fiind util și le crește încrederea în capacitatea lor de a lua decizii financiare mai bune.
- Adulții au învățat:
- Noțiuni din 2 cursuri ale Școlii de bani: „Relația mea cu banii” și „Echilibrat la cumpărături”.
- Cum să-și creeze cont pe ghiseul.ro.
- Care sunt pericolele online: tentative de fraudă electronică, site-uri false, metoda accidentul și furtul de identitate online.
- Copiii au învățat noțiuni din cursul „Inteligența financiară pentru copii”, dezvoltat de BCR prin Școala de Bani.
- Proiectul s-a derulat în 90 de biblioteci din mediul rural și mic urbane din 33 de județe, în perioada iulie 2023 – martie 2024, iar studiul a fost realizat în perioada noiembrie 2023 – aprilie 2024.
Cea de-a treia ediție a EduFinFest și-a propus să aprofundeze cum putem face alegeri financiare mai sănătoase pentru noi, cu scopul de a ne crea pe termen lung o viață mai bună. Totul în contextul în care un studiu realizat de către Cult Market Research la cererea BCR, în 2023, arată că principala îngrijorare a românilor (61%) în acest moment este apariția unei situații neprevăzute, a cărei rezolvare implică cheltuirea unei sume de bani de care nu dispun.
Proiecte, precum Școala de Bani din Bibliotecă, contribuie la introducerea noțiunilor de educație financiară în medii unde accesul la educație este poate redus.
„Inteligența financiară se învață. Suntem mândri să susținem programul Școala de Bani din Bibliotecă și să ajungem cu educația financiară în zonele rurale și mic urbane din România, unde putem construi, în primul rând, capital de încredere. Parteneriatele strategice de acest gen sunt foarte importante pentru a duce mai departe misiunea noastră de a educa financiar cât mai mulți români și de a-i ajuta să facă alegeri financiare bune, pentru ei și cei dragi din jurul lor”, spune Ionuț Stanimir, Director de Marketing și Comunicare la BCR.
La începutul anului, BCR a sărbătorit 1 milion de români educați financiar. Acest prag a fost atins prin Școala de Bani și serviciul gratuit de Financial Coaching.
Școala de bani din bibliotecă este un program pilot, început în anul 2023, care aduce și promovează educația financiară și digitală în mediul rural prin intermediul bibliotecilor. Scopul proiectului este de a sprijini comunitățile rurale în gestionarea finanțelor personale și utilizarea serviciilor bancare online. Peste 100 de bibliotecari din mediul rural vor fi formați ca traineri de educație financiară pentru comunitățile din care fac parte. Programul urmărește să ajungă la peste 4500 de beneficiari din mediul rural, care să primească educație financiară și know-how privind utilizarea serviciilor bancare online. Pe termen lung, proiectul are ca scop extinderea educației financiare și a celei digitale în cât mai multe biblioteci de pe teritoriul României.