Guvernul își doboară propriul record la împrumuturi într-o singură lună, cu 23,6 miliarde de lei (4,9 miliarde euro) în luna mai

Guvernul își doboară propriul record la împrumuturi într-o singură lună, cu 23,6 miliarde de lei (4,9 miliarde euro) în luna mai
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 27 mai 2020

Ministerul Finanțelor a împrumutat în luna mai 23,6 miliarde de lei (4,9 miliarde euro), sumă care stabilește un nou record lunar, potrivit calculelor Profit.ro. De altfel, Finanțele au stabilit recorduri în luna mai pentru suma totală împrumutată, dar și pentru cât au luat la o singură ieșire pe piața externă, 3,3 miliarde de euro, și la suma împrumutată într-o lună de pe piața internă, 7,6 miliarde de lei. Suma extrem de mare împrumutată în mai vine în contextul în care statul a împrumutat destul de puțin în martie și aprilie, în timp ce are cheltuieli mari, inclusiv pentru combaterea impactului economic al măsurilor de combatere a epidemiei de coronavirus, iar veniturile, din același motiv, nu sunt la nivelul prognozat anterior.

Bringo oferă livrare gratuită personalului medical și vârstnicilor CITEȘTE ȘI Bringo oferă livrare gratuită personalului medical și vârstnicilor
Urmărește-ne și pe Google News

Totalul împrumuturilor pentru primele cinci luni ale anului a urcat astfel la 62,2 miliarde de lei, ușor mai mult de jumătate din necesarul brut de finanțare stabilit de Guvern pentru întreg anul 2020.

„Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donații CITEȘTE ȘI „Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donații

De ce este important: Statul împrumută bani pentru a acoperi deficitul bugetar și pentru a achita datoriile mai vechi care ajung la plată, proces numit rostogolire a datoriei. Faptul că Finanțele au reușit să împrumute banii de care are nevoie, în această perioadă dificilă, este un lucru bun, chiar dacă dobânzile au fost mai mari, o consecință a deteriorării bonității României, dar și a situației globale, în care cele maimulte guverne au ieșit să se împrumute de pe piețele internaționale.

FOTO Cum știi dacă stai de vorbă cu un profesionist: 6 indicii ale croitoriei bespoke autentice CITEȘTE ȘI FOTO Cum știi dacă stai de vorbă cu un profesionist: 6 indicii ale croitoriei bespoke autentice

Costurile la care s-a împrumutat pe piața internă Ministerul Finanțelor au fost sub cele din luna aprilie, dar încă peste dobânzile pe care le obținea anterior instituirii stării de urgență.

Recent, guvernul a împrumutat 3,3 miliarde de euro de pe piețele externe, la dobânzi destul de ridicate comparativ cu o ieșire pe extern similară din luna ianuarie, în contextul în care impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei globale a afectat în ultimele luni și piețele financiare. Ministerul Finanțelor a ieșit să se împrumute cu două emisiuni de eurobonduri, pe 5 și 10 ani. Cererea din partea investitorilor a fost foarte ridicată, de 13 miliarde de euro, inclusiv din cauza dobânzilor mari oferite.

Pentru luna mai, Ministerul Finanțelor anunțase, de la finele lunii aprilie, un calendar orientativ de împrumuturi totalizând 4,5 miliarde de lei pentru piața internă. Suma împrumutată, de 7,6 miliarde de lei, a trecut cu mult peste, în contextul în care cererea a fost ridicată, iar statul a luat la fiecare licitație mai mult față de cât anunțase.

Finanțele au întâmpinat unele dificultăți în a se împrumuta la mijlocul lunii martie, când patru licitații pentru vânzarea de obligațiuni au eșuat în zilele care au urmat declarării stării de urgență. Piața internă, pe care statul se bazează în fiecare an pentru a împrumuta de la bănci și investitori o mare parte a necesarului de finanțare, a revenit la normal în a doua jumătate a lunii martie, după ce BNR a anunțat mai multe măsuri av\nd ca scop furnizarea de lichiditate sectorului bancar, inclusiv achiziția de titluri de stat de pe piața secundară.

Cu împrumutul prin eurobonduri din mai, totalul luat de pe piețele externe în acest an la 6,3 miliarde de euro, ușor peste 30 de miliarde de euro.

IMM Invest. 328 de credite acordate, peste 59.000 de cereri înregistrate. Sergiu Oprescu, ARB: Am primit cereri într-o săptămână cât primeam înainte în peste 6 luni CITEȘTE ȘI IMM Invest. 328 de credite acordate, peste 59.000 de cereri înregistrate. Sergiu Oprescu, ARB: Am primit cereri într-o săptămână cât primeam înainte în peste 6 luni

Recorduri anterioare

Guvernul a împrumutat în martie anul trecut 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind până la momentul acela cea mai mare sumă împrumutată la o singură ieșire pe piețele externe.

Recordul respectiv a fost egalat în ianuarie anul acesta, când Ministerul Finanțelor a ieșit pe piețele externe și a luat tot 3 miliarde de euro și depășit acum, în luna mai.

În iunie anul trecut, Finanțele au împrumutat prin vânzarea de titluri de stat în lei 7,073 miliarde de lei, o sumă lunară record la momentul respectiv pentru piața internă de lei, conform datelor analizate de Profit.ro. Împrumuturile foarte mari ale statului au avut loc și atunci într-un context favorabil, în care investitorii străini au revenit puternic pe piețele din regiune, inclusiv România, ca urmare a evoluțiilor și așteptărilor pentru dobânzi reduse în SUA și zona euro.

Suma luată de pe piața internă a titlurilor de stat în lei în februarie anul acesta este, la 7,06 miliarde de lei, foarte aproape de cea din iunie anul trecut. Și acest record a fost bătut în luna mai.

De asemenea, în ianuarie anul acesta Guvernul stabilise un nou record pentru suma totală împrumutată într-o singură lună. Astfel, Guvernul a împrumutat în ianuarie 20,3 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro. Din cele peste 20 de miliarde de lei, 6 miliarde lei au fost împrumutate prin emisiuni de obligațiuni în lei pe piața internă, iar cea mai mare parte, 3 miliarde de euro (14,34 miliarde lei), de pe piața externă. Totalul pentru luna mai, de 23,6 miliarde de lei stabilește un nou maxim.

Luna Total Piața internă Piața
externă
lei euro populație
mai 23,6
miliarde lei
7,6
miliarde lei
- - 16 miliarde lei
(3,3 miliarde euro)
aprilie 5,67
miliarde lei
5,67
miliarde lei
- - -
martie 4,84
miliarde lei
4,84
miliarde lei
- - -
februarie 7,78
miliarde lei
7,06
miliarde lei
150
milioane euro
(720 milioane
lei)
- -
ianuarie 20,34
miliarde lei
6
miliarde lei
- - 14,34 miliarde lei
(3 miliarde euro)
Total 62,23
miliarde lei
31,17
miliarde lei
150
​milioane euro
- 30,34 miliarde lei
(6,3 miliarde euro)

Sursă date: BNR, Ministerul Finanțelor

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor