Banca Mondială va continua să asigure servicii de asistență tehnică instituțiilor publice românești până în 2023, pentru reforme structurale și creșterea eficienței administrației publice, conform unui memorandum semnat cu Ministerul Fondurilor Europene. Pe baza unei înțelegeri anterioare, experții Băncii Mondiale au consiliat autoritățile pentru implementarea programelor europene, primind finanțări, din fonduri UE, de circa 31 milioane euro.
Noul memorandum a fost semnat, luni, la Palatul Victoria, în prezența premierului Dacian Cioloș și a vicepreședintelui Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Cyril Mulller.
Instituțiile publice vor fi principalul beneficiar al acestor servicii de asistență, care vor fi finanțate din fondurile structurale și de investiții europene din cadrul perioadei de programare 2014-2020.
Din 2010, aproape 20 de instituții publice au beneficiat de programul Băncii Mondiale din România în domenii precum incluziunea socială și reducerea sărăciei, agricultura, schimbările climatice, politica în domeniul concurenței, educația, integrarea romilor, transporturile și planificarea urbană
CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă regulile în companii de stat: administratori în regii aleși obligatoriu de un expert, bani mai mulți pentru neexecutiviGuvernul a convenit, prin noul memorandum, extinderea serviciilor de asistență tehnică pentru toate fondurile europene structurale și de investiții, inclusiv Fondul European de Agricultură și Dezvoltare Rurală și Fondul European de Acvacultură, Piscicultură și Pescuit.
În cadrul memorandumului anterior, pentru perioada 2012-2015, între România și Banca Mondială au fost încheiate 26 de acorduri de servicii, finanțate din Programul Operațional Asistență Tehnică 2007-2013 sau din axele de asistență tehnică ale programelor operaționale, pentru 12 instituții publice centrale din România, în valoare totală de aproximativ 31 milioane de euro.