Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) este aproape să plăteasca un miliard de lei pentru a acoperi daunele din sectorul asigurărilor pentru că unii asigurători au practicat mult timp tarife de ”bun simț” pe piața RCA, iar această practică a dus la falimentele companiilor Astra și Carpatica, a declarat joi un membru neexecutiv al consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Albin Biro, la Conferința Națională a Brokerilor de Asigurări și Pensii.
Numai în cazul falimentului Astra, numărul dosarelor aprobate a ajuns, la finalul anului trecut, la 31.000, valoarea lor fiind estimată la 140 milioane lei, potrivit datelor FGA.
La situația delicată din piața RCA s-a ajuns pentru că unii asigurători au practicat ani la rând tarife sub costuri, consideră reprezentantul ASF, scrie News.ro.
”Au fost asigurători care au ajuns la cote mari de piață, dar cand a venit momentul adevărului, momentul plății, s-au trezit că nu au bani. Cu aceste tarife de ”bun simț” s-a ajuns la cazuri precum Astra sau Carpatica”, a spus Biro.
Compania de asigurări Astra a intrat în mod oficial în faliment în data de 28 aprilie, după o decizie definitivă în acest sens a Curții de Apel București, falimentul fiind solicitat ASF.
La intrarea în faliment, Astra avea în portofoliu circa 2 milioane de contracte de asigurare, din care circa 870.000 erau polițe RCA. În octombrie 2015, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a transferat dosarele de daună, de asigurare și bazele de date de la Astra.
În privința altor două firme intrate în faliment, Carpatica Asig și Forte Asigurări, numărul de dosare preluate până la 29 noiembrie era de 27.270 la Carpatica și de 1.626 la Forte.