Acțiunile italiene s-au apreciat, iar costurile de finanțare ale statului au scăzut abrupt miercuri, investitorii și analiștii reacționând favorabil la desemnarea lui Mario Draghi pentru formarea unui nou guvern la Roma.
Fostul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE) a fost mandatat să formeze un nou Cabinet de președintele italian Sergio Matarella, după ce negocierile pentru refacerea coaliției guvernamentale au eșuat.
FTSE MIB, principalul indice al bursei de la Milano s-a apreciat cu până la 2,5% în urma informațiilor, iar randamentul pentru obligațiunile guvernamentale pe 10 ani a scăzut cu 8 puncte de bază, până la 0,58%.
CITEȘTE ȘI Acțiunile SafeTech Innovations își continuă creșterea parabolică într-o zi de stagnare pe bursăAcțiunile bancare au supraperformat pieței, cu creșteri de peste 4% pe titlurile UniCredit, Intesa Sanpaolo și Banca Mediolanum.
Răspunsul pieței “sugerează că [investitorii] sunt de părere că viitorul guvern poate guverna pentru o vreme și că va putea adopta reforme, de aici și un anumit impuls în piață”, potrivit unei note pentru clienți a Nordea, citată de MarketWatch.
Italia a este statul UE cel mai afectat de criza sanitar-economică declanșată de pandemie.
“Ne așteptăm ca Draghi să formeze un nou guvern cu sprijin larg (cel puțin inițial). Totuși, există un risc negativ în cazul în care Draghi nu reușește să formeze un nou guvern. El este „creditorul de ultimă instanță” în ceea ce privește capitalul instituțional și politic și, dacă nu reușește, ne așteptăm la o creștere a riscului suveran”, potrivit economiștilor Goldman Sachs.
Indicele FTSE MIB a închis tranzacțiile cu un avans de 2,1%, comparativ cu o apreciere de doar 0,3% la nivelul Stoxx Europe 600. Acțiunile germane s-au apreciat cu 0,71%, indicele CAC 40 de la Paris a stagnat, în timp ce indicele FTSE 100 de la Londra a consemnat un declin de 0,14%.
La Madrid, indicele IBEX 35 a urcat cu 0,78%.