Acțiunile europene întrerup un raliu de 4 zile și închid în scădere, pe fondul îngrijorărilor privind tensiunile SUA-China

Acțiunile europene întrerup un raliu de 4 zile și închid în scădere, pe fondul îngrijorărilor privind tensiunile SUA-China
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 mai 2020

Acțiunile europene s-au depreciat vineri, după patru zile de câștiguri consistente, pe fondul temerilor privind escaladarea relațiilor între SUA și China, după ce parlamentul chinez a aprobat un proiect de lege controversat la nivel internațional privind securitatea națională în Hong Kong.

Optimismul din piețe legat de repornirea activităților economice întrerupte de pandemia de coronavirus a fost înlocuit de îngrijorări cu privire la deteriorarea relațiilor dintre primele două mari puteri economice ale lumii. Președintele SUA, Donald Trump, care a avertizat anterior că va da o replică puternică dacă Beijingul nu abanonează planurile referitoare la întărirea controlului asupra Hong Kong, este așteptat să susțină o conferință de presă astăzi.

Urmărește-ne și pe Google News

“Credem că ar fi un șoc considerabil pentru piețe dacă Trump va anunța orice măsură ce ar putea risca prima fază a acordului comercial” dintre cele două țări, potrivit analiștilor London Capital Group, citați de MarketWatch.

INFOGRAFIC BNR reduce prognoza de inflație pe fondul efectelor economice ale pandemiei COVID 19. \ CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC BNR reduce prognoza de inflație pe fondul efectelor economice ale pandemiei COVID 19. "Cel mai mare risc este transformarea într-o criză persistentă"

Indicele Stoxx Europe 600 s-a corectat cu 1,44% la închiderea tranzacțiilor, până la 350,36 de puncte, după patru sesiuni consecutive de apreciere. Declinul de vineri a frânat avansul de la nivelul săptămânii la 3%.

La Londra, indicele FTSE 100 a coborât cu 2,3%, indicele DAX de la Frankfurt s-a depreciat cu 1,65%, iar indicele CAC 40 de la Paris cu 1,6%.

Acțiunile companiilor din sectorul auto, sensibile la tensiuni privind relațiile comerciale internaționale din cauza expunerii ridicate pe piața chineză, au consemnat pierderi importante, cu un recul de 3,4% la nivelul indicelui de referință SXAP.

Titlurile Renault s-au depreciat cu 7,74%, afectate inclusiv de anunțul privind concedierea a aproximativ 15.000 de angajați la nivel global în următorii 3 ani, în încercarea de a reduce costurile.

Daimler a pierdut 4,3% din capitalizare, acțiunile Continental au suferit un declin de aproape 4,8%, iar titlurile Fiat s-au corectat cu 3,73%.

Peste ocean, indicele Dow Jones se deprecia cu 1,16% cu aproximativ o oră înaintea conferinței anunțate de Trump, indicele S&P era în coborâre cu 0,79%, iar Nasdaq cu 0,20%.

Președintele Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, a reiterat, astăzi, că banca centrală americană va folosi tot arsenalul din dotare pentru a sprijini economia și creditarea către companii în contextul pandemiei. În același timp, însă, Powell și-a exprimat îngrijorarea privind un al doilea val de infecții cu noul coronavirus.

O nouă rundă de restricții ar submina încrederea în economie, potrivit acestuia.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
tensiuni comerciale china sua
donald trump
hong kong
securitate nationala