Acțiunile europene s-au depreciat vineri, după patru zile de câștiguri consistente, pe fondul temerilor privind escaladarea relațiilor între SUA și China, după ce parlamentul chinez a aprobat un proiect de lege controversat la nivel internațional privind securitatea națională în Hong Kong.
Optimismul din piețe legat de repornirea activităților economice întrerupte de pandemia de coronavirus a fost înlocuit de îngrijorări cu privire la deteriorarea relațiilor dintre primele două mari puteri economice ale lumii. Președintele SUA, Donald Trump, care a avertizat anterior că va da o replică puternică dacă Beijingul nu abanonează planurile referitoare la întărirea controlului asupra Hong Kong, este așteptat să susțină o conferință de presă astăzi.
“Credem că ar fi un șoc considerabil pentru piețe dacă Trump va anunța orice măsură ce ar putea risca prima fază a acordului comercial” dintre cele două țări, potrivit analiștilor London Capital Group, citați de MarketWatch.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC BNR reduce prognoza de inflație pe fondul efectelor economice ale pandemiei COVID 19. "Cel mai mare risc este transformarea într-o criză persistentă"Indicele Stoxx Europe 600 s-a corectat cu 1,44% la închiderea tranzacțiilor, până la 350,36 de puncte, după patru sesiuni consecutive de apreciere. Declinul de vineri a frânat avansul de la nivelul săptămânii la 3%.
La Londra, indicele FTSE 100 a coborât cu 2,3%, indicele DAX de la Frankfurt s-a depreciat cu 1,65%, iar indicele CAC 40 de la Paris cu 1,6%.
Acțiunile companiilor din sectorul auto, sensibile la tensiuni privind relațiile comerciale internaționale din cauza expunerii ridicate pe piața chineză, au consemnat pierderi importante, cu un recul de 3,4% la nivelul indicelui de referință SXAP.
Titlurile Renault s-au depreciat cu 7,74%, afectate inclusiv de anunțul privind concedierea a aproximativ 15.000 de angajați la nivel global în următorii 3 ani, în încercarea de a reduce costurile.
Daimler a pierdut 4,3% din capitalizare, acțiunile Continental au suferit un declin de aproape 4,8%, iar titlurile Fiat s-au corectat cu 3,73%.
Peste ocean, indicele Dow Jones se deprecia cu 1,16% cu aproximativ o oră înaintea conferinței anunțate de Trump, indicele S&P era în coborâre cu 0,79%, iar Nasdaq cu 0,20%.
Președintele Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, a reiterat, astăzi, că banca centrală americană va folosi tot arsenalul din dotare pentru a sprijini economia și creditarea către companii în contextul pandemiei. În același timp, însă, Powell și-a exprimat îngrijorarea privind un al doilea val de infecții cu noul coronavirus.
O nouă rundă de restricții ar submina încrederea în economie, potrivit acestuia.