Acțiunile de pe Wall Street se depreciază puternic în ajun de Crăciun. Scădere și pe bursele europene, în cel mai slab an post-criză

Acțiunile de pe Wall Street se depreciază puternic în ajun de Crăciun. Scădere și pe bursele europene, în cel mai slab an post-criză

Foto: Michael Daddino/Flickr

scris 24 dec 2018

Indicii principali ai bursei de la New York se depreciază puternic în debutul ședinței de tranzacționare de astăzi, după ce secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin, a stârnit îngrijorare în piețe asupra lichidității din sistemul bancar. Acțiunile europene scad mai temperat, însă ar putea încheia anul cu cel mai amplu declin de la declanșarea crizei globale.

Într-un mesaj prin care urmărea să calmeze investitorii după vânzările masive de acțiuni de săptămâna trecută, Mnuchin a anunțat că i-a sunat pe șefii celor mai mari 6 bănci din SUA pentru a se asigura că instituțiile de credit au suficientă lichiditate. Departe de a avea efectul scontat, mesajul a creat temeri legate de lichiditatea băncilor, care nu existau anterior, potrivit MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News

Sâmbătă, Mnuchin a dat asigurări că președintele băncii centrale nu va fi demis, în replică la informațiile apărute în presă, potrivit cărora președintele SUA, Donald Trump, ar fi discutat un astfel de demers, după ședința de politică monetară de săptămâna trecută.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Indicele Dow Jones Industrial Average a deschis sesiunea bursieră de astăzi cu un declin de 0,5%, care s-a adâncit după prima oră de tranzacționare. În jurul orei 18:50 (ora României), Dow Jones era în scădere cu 2,05%.

Bursa românească, revenire de 7% pe măsură ce piața încearcă să se acomodeze cu ordonanța care taxează multinaționalele CITEȘTE ȘI Bursa românească, revenire de 7% pe măsură ce piața încearcă să se acomodeze cu ordonanța care taxează multinaționalele

S&P 500 se deprecia cu 1,90%, iar Nasdaq Composite cu 1,23%.

Investitorii sunt îngrijorați și că blocajul parțial al activității administrațiilor federale se va menține cel puțin până în prima parte a anului viitor, în condițiile în care senatorii democrați refuză să accepte cererea lui Trump de a include, în bugetul pe 2019, fonduri pentru finanțarea construcției zidului la granița cu Mexic.

Indicele Nasdaq, al companiilor din tehnologie, a intrat vineri în așa-numita “piață a urșilor”, sau bear market, consemnând o depreciere de 21,9% față de nivelul maxim atins pe 31 august.

În Europa, indicele continental Stoxx Europe 600 s-a depreciat cu 0,42% în cursul tranzacțiilor de astăzi, după un declin de 3% la nivelul săptămânii trecute. Volumele au fost reduse, în condițiile în care bursele din Frankfurt și Milano au fost închise. FTSE 100 (Londra) a scăzut cu 0,52%, CAC 40 (Paris) cu 1,45%, iar IBEX 35 (Madrid) cu 0,89%.

Stoxx 600 s-a depreciat cu aproape 14% de la începutul anului și este pe cale să încheie 2018 cu cea mai amplă scădere anuală de la declanșarea crizei financiare și economice, în 2008.

Evoluția din acest an a fost marcată de incertitudinile privind relațiile comerciale dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană după Brexit, de tensiunile din interiorul UE create de naționalismul în creștere în mai multe state, precum și de temerile privind încetinirea economei globale, inclusiv pe fondul războiului tarifar dintre SUA și China.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa new york
wall street
actiuni
burse europene
evolutii