Virusul care cauzează COVID-19 este încă vivace, potrivit OMS

Virusul care cauzează COVID-19 este încă vivace, potrivit OMS
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2024

Aproape 10.000 de decese cauzate de COVID-19 au fost raportate în luna decembrie, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), avertizând că virusul este încă vivace, chiar dacă poate să treacă parțial neobservat, informează AFP.

Potrivit OMS, datele provenite din diverse surse au indicat o creștere a transmiterii virale luna trecută, alimentată de reuniunile oamenilor din timpul sărbătorilor de iarnă și de varianta JN.1, care este de acum varianta cel mai frecvent raportată la nivel mondial, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
TABEL Producția OMV Petrom a scăzut cu 5% în 2023, dar a depășit estimările companiei, chiar și pe cele revizuite CITEȘTE ȘI TABEL Producția OMV Petrom a scăzut cu 5% în 2023, dar a depășit estimările companiei, chiar și pe cele revizuite

"Deși COVID-19 nu mai reprezintă o urgență sanitară globală, virusul continuă să circule, să se schimbe și să ucidă", a declarat directorul agenției de sănătate a ONU, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe la Geneva.

Pe lângă cele aproape 10.000 de decese raportate la OMS luna trecută, s-a înregistrat o creștere cu 42% a internărilor în spitale și cu 62% a internărilor în unitățile de terapie intensivă, în raport cu luna noiembrie 2023.

Cu toate acestea, cifrele se bazează pe date obținute din mai puțin de 50 de țări, în principal din Europa și America, a declarat directorul OMS.

"Există cu siguranță creșteri în alte țări care nu sunt raportate", a precizat el.

"La fel cum guvernele și indivizii iau măsuri de precauție împotriva altor boli, trebuie să continuăm cu toții să luăm măsuri de precauție împotriva COVID-19", a subliniat el.

"Deși 10.000 de decese pe lună reprezintă un număr aflat cu mult sub nivelul maxim al pandemiei, acest nivel de decese evitabile nu este acceptabil", a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Clasamentul celor mai puternice pașapoarte din lume. Pe locul întâi, sunt la egalitate 6 țări din Europa și Asia. Ce loc ocupă România CITEȘTE ȘI Clasamentul celor mai puternice pașapoarte din lume. Pe locul întâi, sunt la egalitate 6 țări din Europa și Asia. Ce loc ocupă România

El a îndemnat guvernele să mențină supravegherea și secvențierea virusului și să asigure accesul la teste, tratamente și vaccinuri accesibile și fiabile.

"De asemenea, continuăm să îndemnăm oamenii să se vaccineze, să se testeze, să poarte măști sanitare dacă este necesar și să se asigure că spațiile interioare aglomerate sunt bine ventilate", a spus el.

Directorul OMS a declarat că boala COVID-19 nu mai reprezintă o urgență de sănătate publică internațională în mai 2023, la mai bine de trei ani după prima detectare a virusului în orașul Wuhan din China, la sfârșitul anului 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
covid-19
oms