Grupul farmaceutic american Purdue Pharma, devenit o emblemă a crizei opiaceelor din Statele Unite, a anunțat luni o serie de măsuri, inclusiv declararea falimentului și retragerea proprietarilor săi, familia Sackler, în speranța de a putea să achite sumele care îi vor fi imputate în avalanșa de procese cu care urmează să se confrunte în viitorul apropiat, informează AFP.
În virtutea unui acord încheiat cu 24 de procurori federali, dar care va trebui să fie supus aprobării de către un tribunal, familia Sackler va transfera "totalitatea activelor sale unui fond sau unei alte entități stabilite în beneficiul reclamanților și al populației americane", potrivit unui comunicat publicat de grupul Purdue Pharma, scrie Agerpres.
Acest acord va permite obținerea sumei de 10 miliarde de dolari, pe care grupul farmaceutic american se angajează să o aloce luptei împotriva crizei opiaceelor.
Purdue Pharma, producătorul unuia dintre principalele medicamente contra durerilor din clasa opiaceelor, OxiContin, este vizat de peste 2.000 de plângeri în instanță.
Dacă acordul anunțat luni va fi acceptat, toate plângerile vor fi "rezolvate", inclusiv cele care provin de la municipalități sau state americane, iar Purdue Pharma va fi "disculpat într-o manieră deplină și permanentă" de orice litigiu, au explicat reprezentanții companiei pe site-ul acesteia.
Grupul a fost acuzat că a presat corpul medical să prescrie în exces acel medicament-far al său, deși cunoștea efectele sale generatoare de dependență, impulsionând astfel dependența tot mai mare a americanilor de opiacee și determinându-i să se îndrepte spre droguri mai puternice, precum fentanil și heroină.