Expoziția mondială Expo 2020 Dubai va avea impact asupra economiei Emiratelor Arabe Unite pentru anul viitor, scrie publicația Arabian Business, iar evenimentul va contribui cu până la 1,5% din PIB-ul total al EAU, în timp ce creșterea economică este preconizată să accelereze de la aproximativ 1,9% în 2019 la aproximativ 2,2% în 2020.
ICAEW, organismul de contabilitate și finanțe, anunță că Expo va contribui cu până la 1,5% din PIB-ul total al Emiratelor Arabe Unite în 2020, scrie News.ro.
Perspectivele pentru economia Emiratelor Arabe Unite rămân promițătoare, cu o creștere economică preconizată să accelereze de la aproximativ 1,9% în 2019 la aproximativ 2,2% în 2020, potrivit noilor evaluări.
Reprezentanții ICAEW spun că Expo 2020 Dubai se așteaptă să stimuleze creșterea PIB-ului Emiratelor Unite, exceptând sectorul petrolier, la aproximativ 2,8%.
Expo 2020 Dubai ar putea atrage 25 de milioane de vizitatori.
Raportul a adăugat că autoritățile au intervenit pentru a sprijini activitățile non-petroliere ale statului. Atât Abu Dhabi, cât și Dubai pun în aplicare pachete fiscale, în timp ce rata dobânzii recent redusă de Rezerva Federală a SUA, pe care Banca Centrală a Emiratelor Unite a urmat-o, dat fiind cota dolarului, ar trebui să sprijine creșterea creditării din sectorul privat.
Cu toate acestea, aceste măsuri vor avea încă un impact semnificativ asupra activității non-petroliere a Emiratelor Unite, menționează ICAEW.
Conform ICAEW, expansiunea activității non-petroliere începe încet să genereze crearea de locuri de muncă, deși într-un ritm modest. Ocuparea forței de muncă în sectorul privat a crescut cu 1% anual în trimestrul 2, în creștere față de la doar 0,1% în primul trimestru.
În timp ce numărul total de locuri de muncă a crescut în unele sectoare, inclusiv în turism și imobiliare, a scăzut în altele, între care construcții, servicii și producție.
Cu toate acestea, deși au avut loc tranzacții imobiliare, prețurile de vânzare a locuințelor rezidențiale continuă să scadă atât în Abu Dhabi, cât și în Dubai.
Raportul ICAEW a arătat că este puțin probabil ca piața să înregistreze o revenire în restul anului 2019 și în prima jumătate a anului 2020, reflectând o creștere puternică a ofertei și o cerere continuă redusă.
Însă climatul investițional rămâne pozitiv odată cu modernizarea infrastructurii.
"2019 a fost un an cu provocări pentru economiile din Orientul Mijlociu, din cauza tensiunilor geopolitice și a scăderii producției de petrol conduse de OPEC. Cu toate acestea, în ciuda prețurilor petrolului mai mici în acest an, suntem încântați să vedem semne de prelevare în economia non-petrolieră, susținută de cheltuielile guvernamentale", spune Michael Armstrong, director regional ICAEW pentru Orientul Mijlociu, Africa și Asia de Sud (MEASA).
El afirmă că, pentru a realiza o economie mai diversificată și durabilă, guvernele regionale trebuie să rămână proactive în implementarea reformelor fiscale necesare care vizează diversificarea economică.