Compania petrolieră italiană Eni și compania spaniolă Repsol ar putea începe să livreze petrol venezuelean în Europa de luna viitoare pentru a compensa țițeiul rusesc, au declarat cinci persoane familiarizate cu chestiunea, reluând schimburile de petrolul contra datorii care au fost oprite în urmă cu doi ani, când Washingtonul a intensificat sancțiunile împotriva Venezuelei, transmite Reuters.
Volumul de petrol pe care se așteaptă să îl primească Eni și Repsol nu este mare, a spus una dintre persoane, iar orice impact asupra prețurilor globale ale petrolului va fi modest. Dar permisiunea dată de Washington de reluare a fluxurilor de petrol înghețate de multă vreme ale Venezuelei către Europa ar putea oferi un impuls simbolic președintelui venezuelean Nicolas Maduro, scrie News.ro
Departamentul de Stat al SUA și-a dat acordul ca cele două companii să reia livrările printr-o scrisoare, au spus sursele.
Administrația președintelui american Joe Biden speră că țițeiul venezuelean poate ajuta Europa să își reducă dependența de Rusia și să redirecționeze unele dintre livrările Venezuelei destinate Chinei.
Convingerea lui Maduro de a relua discuțiile politice cu opoziția din Venezuela este un alt scop, au declarat două dintre persoane pentru Reuters.
Cele două companii energetice europene, care au asociații companii mixte cu compania petrolieră de stat venezueleană PDVSA, pot contabiliza încărcăturile de țiței în contul datoriilor neplătite și dividendelor întârziate, au spus sursele.
O condiție cheie, a spus una dintre persoane, a fost ca petrolul primit ”să meargă în Europa. Nu poate fi revândut în altă parte”.
Washingtonul crede că PDVSA nu va beneficia financiar de pe urma acestor tranzacții fără numerar, spre deosebire de vânzările curente de petrol ale Venezuelei către China, a spus persoana respectivă.
China nu a participat la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și a continuat să cumpere petrol și gaze din această țară, în ciuda apelurilor SUA.
Autorizațiile au venit luna trecută, dar detaliile și restricțiile de revânzare nu au fost făcute publice.
Eni și Repsol nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Washingtonul nu a acordat alocații similare pentru grupul petrolier american Chevron, Oil and Natural Gas Corp (ONGC) din India și Maurel & Prom din Franța, care au făcut lobby în SUA să primească petrol în schimbul unor datorii de miliarde de dolari ale Venezuelei.
Toate cele cinci companii petroliere au oprit schimbul de petrol cu datorii la jumătatea anului 2020, în mijlocul campaniei de ”presiune maximă” a fostului președinte american Donald Trump, care a redus exporturile de petrol ale Venezuelei, dar nu a reușit să-l înlăture pe Maduro.
PDVSA nu a programat ca Eni și Repsol să preia marfă luna aceasta, potrivit unui program preliminar de încărcare al PDVSA din 3 iunie, văzut de Reuters.
Vicepreședintele Venezuelei Delcy Rodriguez a scris pe Twitter, luna trecută, că speră că aceste concesii ale SUA ”vor deschide calea pentru ridicarea totală a sancțiunilor ilegale care ne afectează întregul popor”.