Studiu: Peste jumătate din români și-ar pune pompe de căldură. Cu o condiție

Studiu: Peste jumătate din români și-ar pune pompe de căldură. Cu o condiție
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 iul 2024

Peste jumătate dintre români și-ar instala pompe de căldură, însă cu o condiție, potrivit unui studiu.

Deși piața pompelor de căldură este în stadiu incipient în România, peste 50% dintre români ar lua în calcul să achiziționeze un astfel de echipament în anul următor, dacă ar avea finanțarea necesară și dacă statul ar acorda subvenții, rezultă dintr-o cercetare sociologică realizată pentru platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile Delgaz Grid și E.ON.

Urmărește-ne și pe Google News
Vodafone vinde din nou acțiuni la divizia de turnuri de telefonie mobilă CITEȘTE ȘI Vodafone vinde din nou acțiuni la divizia de turnuri de telefonie mobilă
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Cercetarea a fost realizată de Sondaje Marketing Relații Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON și Delgaz Grid, în perioada 09-17.05.2024, pe un eșantion de 1.053 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de ±3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.

Dintre respondenți, aproape 3/4 (74%) afirmă că au destul de puține informații sau chiar deloc despre utilitatea pompelor de căldură în gospodării. Totodată, 45% declară că nu știau că pompele de căldură pot fi folosite atât pentru încălzirea locuinței în timpul sezonului rece, cât și pentru răcire, vara.

FOTO Bombardiere americane, la baza Mihail Kogălniceanu. Au fost interceptate de aeronave rusești CITEȘTE ȘI FOTO Bombardiere americane, la baza Mihail Kogălniceanu. Au fost interceptate de aeronave rusești

Motivul principal pentru care românii ar achiziționa o pompă de căldură este eficiența energetică, respectiv reducerea costurilor cu energia.

Când sunt întrebați despre motivele pentru care ar achiziționa o pompă de căldură, peste 90% dintre respondenți indică reducerea costurilor cu utilitățile (eficiența energetică) și cam tot atâția dubla funcție a acestor echipamente, de încălzire și răcire a locuințelor. Beneficiile pentru mediu sunt, totodată, în topul motivelor de achiziție pentru 84% dintre respondenți.

Pompele de căldură sunt văzute ca o soluție alternativă de către 32% dintre respondenții care locuiesc în zone unde nu există sistem de termoficare și nici gaze naturale.

Bruce Springsteen - oficial miliardar CITEȘTE ȘI Bruce Springsteen - oficial miliardar

Prețul prea mare este considerat principalul impediment în achiziția unei pompe de căldură pentru 40% dintre respondenți, în aceeași măsură ca și lipsa informațiilor. Restul celor intervievați (aproape 20%) spun că lipsa unor subvenții, după modelul Casa Verde, este un motiv serios care stă în calea achiziției unei pompe de căldură.

Exceptând costurile și luând în considerare dubla funcție a unei pompe de căldură, de încălzire și răcire, 35% dintre respondenți ar lua în considerare achiziționarea unui astfel de dispozitiv, 47% se declară indeciși, iar 18% nu sunt interesați.

Dacă ar fi să cumpere o pompă de căldură, aproape 50% dintre respondenți spun că ar apela la un magazin de specialitate, peste 9% s-ar uita la ofertele furnizorilor de energie, iar 41% spun că nu au o opțiune clară și că au nevoie să se informeze în prealabil.

FOTO Super reducere de vară pentru Tesla Model Y, la preț de VW Golf CITEȘTE ȘI FOTO Super reducere de vară pentru Tesla Model Y, la preț de VW Golf

Pompele de căldură constituie o alternativă la încălzirea pe gaze naturale și se estimează că utilizarea lor va crește semnificativ în România, mai ales în condițiile interzicerii din 2040 a boilerelor și centralelor pe condensare în UE, însă acest lucru va pune presiune pe rețele de distribuție a energiei electrice, se arată în proiectul Strategiei energetice a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050.

Pe de o parte, pompele de căldură electrice constituie o alternativă la încălzirea folosind gazele naturale, inclusiv pe fondul creșterii capacităților de producție din surse regenerabile. Pe de altă parte, acestea conduc și la „vârfuri” de consum de energie electrică în perioadele extrem de reci – ca ordin de mărime pe termen lung, presupunând un milion de pompe de căldură instalate la nivel național și o putere necesară instantanee medie de 4 kW per pompă de căldură, ar rezulta un necesar instantaneu de 4.000 MW doar pentru acestea. Ținând cont că astfel de momente survin iarna în timpul nopții, pot fi excluse capacitățile de solar fotovoltaic (cele fără stocare în baterii), astfel că rețelele de energie electrică ar fi solicitate în mod considerabil într-un timp foarte scurt″, scrie în document.

viewscnt
Afla mai multe despre
pompe de căldură
pompe de căldură subvenții
pompe de căldură costuri