O firmă locală din grupul Monsson al omului de afaceri suedez rezident în Monaco Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de capacități regenerabile din România, dar cu afaceri în întreaga lume, supranumit "regele eolienelor", a primit autorizație pentru un proiect hibrid constând într-un ansamblu compus din parc eolian, parc fotovoltaic și instalație de stocare de energie, relevă datele analizate de Profit.ro.
Proiectul poartă denumirea ″Centrala Electrică Generatoare din Surse Regenerabile (CEE+CEF cu IS) Gălbiori 3″ și va fi amplasat în județul Constanța.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Faptul că a fost solicitată autorizația de înființare înseamnă că proiectul este destul de avansat, inclusiv în ceea ce privește componenta de finanțare.
Oficialii Monsson vorbeau în urmă cu un an despre intenția lor de a instala, lângă parcul eolian Mireasa și cel fotovoltaic Gălbiori din Constanța, ceea ce ei numeau ″cea mai mare baterie din România în momentul de față, 30 MW x patru ore″.
În România, stocarea de energie electrică este în fază incipientă. Există o singură instalație integrată în sistemul energetic național, cu putere de 7 MW, precum și mai multe alte autorizații de înființare emise de ANRE pentru tot atâtea proiecte în domeniu, majoritatea asociate cu viitoare centrale de producție de energie regenerabilă intermitentă.
Ministerul Energiei a relansat, la începutul lunii, un apel de proiecte pentru finanțare nerambursabilă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care se vizează sprijinirea construirii unei capacități totale de stocare a energiei în baterii de până la 480 MW. Bugetul schemei de ajutor de stat este de aproape 80 milioane euro.