Mai multe confederații patronale și sindicale majore cer autorităților plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale la nivelurile din decembrie 2020 pe timp de un an, printr-un mesaj comun transmis exact înaintea ședinței coaliției de guvernare din această seară la care se vor discuta noi măsuri de combatere a scumpirilor pe aceste piețe.
"Vă solicităm ca, în procedură de urgență, în conformitate cu prevederile Legii concurenței (Legea 21/1996, art. 4), să se limiteze prețurile aplicate la energie și gaz la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puțin 1 an (legea prevede posibilitatea de prelungire până la 3 ani). În acest fel se poate câștiga timpul necesar ca, împreună cu partenerii sociali, să se poată corecta și realiza cadrul legislativ, cuprinzând și reglementările care să evite o criză economică și socială, inclusiv conflicte sociale deschise", se arată într-o scrisoare deschisă adresată premierului Nicolae Ciucă și semnată de șefii CNIPMMR, CONPIROM, PNR, UGIR, Cartel Alfa, CNSLR Frăția, CNS Meridian și BNS.
Organizațiile semnatare cer și "crearea unui Task Force național care, în termen de maxim o lună, să vină cu soluții pe termen mediu și lung pentru asigurarea securității energetice a României, iar aceste soluții să se materializeze într-un pact asumat de toate forțele politice și de partenerii sociali".
Potrivit acestora, criza energetică actuală se datorează liberalizării piețelor energetice (gaz și energie electrică) în România simultan cu problemele generate de criza pandemică, care la rândul ei a generat o criză energetică internațională, neadoptării tuturor actelor normative de reglementare a liberalizării, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul economic, cât și lipsei mecanismelor de control aplicate preventiv.
"Confederațiile patronale și confederațiile sindicale reprezentative semnatare își exprimă îngrijorarea și sunt alarmate de criza energetică cu care România se confruntă. Suntem constienți de criza internațională, dar creșterile realizate în România depășesc cu mult creșterile la nivel global, punând în situații limită atât cetățenii țării, cât și întregul sistem economic, care nu mai poate, în condițiile actuale, să facă față unei competitivități corecte", se mai spune în scrisoare.
La finalul anului trecut, Guvernul a adoptat o masivă ordonanță de urgență pentru modificarea Legii energiei, de 70 de pagini, menită să transpună "corect și complet" în legislația națională Directiva UE 2019/944 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și Regulamentele europene în materie și care prevede, printre altele, că Executivul poate interveni în formarea prețurilor de furnizare a energiei electrice doar în cazul clienților casnici vulnerabili sau afectați de sărăcie energetică.