Lansarea campaniei de informare “Eficiență energetică pentru tranziția energetică”

Lansarea campaniei de informare “Eficiență energetică pentru tranziția energetică”
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 8 mai 2023

Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei (FREE) și Direcția pentru Eficiență Energetică (DEE) din cadrul Ministerului Energiei lansează campania de informare “Eficiență energetică pentru tranziția energetică”, un proiect finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin EEA și Granturile Norvegiene 2014-2021.

Obiectivul proiectului este să crească nivelul de conștientizare al publicului larg, al profesioniștilor din industrie și autorități publice cu privire la eficiența energetică și energia regenerabilă. Proiectul ”Eficiență energetică pentru tranziția energetică” a debutat în luna martie 2023 și va fi implementat până la finalul anului. În vederea atingerii obiectivului propus, în cadrul proiectului vor fi dezvoltate activități de informare, comunicare, și training pentru a crește nivelul de expertiză al practicienilor în domeniul energetic și a nivelului de responsabilizare a factorilor de decizie din cadrul autorităților publice și companiilor din România. Rezultatul propus îl constituie contribuția acțiunilor proiectului la facilitarea îmbunătățirii comportamentul de consum energetic al consumatorilor industriali și casnici prin acțiuni care să contribuie la tranziția energetică, prin măsuri de eficiență energetică și integrarea în mixtul de consum a energiilor regenerabile.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru al șaptelea an consecutiv, Wing Media Energy Consulting SRL, prin Energynomics, împreună cu partenerii din acest proiect, Fondul Român pentru Eficiența Energiei (FREE) - o instituție financiară cu expertiză în finanțarea proiectelor de eficiență energeticăși relevanți la nivelul autorităților publice, respectiv Direcția de Eficiență Energetică (DEE), va organiza o amplă campanie de conștientizare pentru eficiență energetică în România. "Ne concentrăm pe sprijinirea acțiunilor de conștientizare, formare și consolidare a capacităților în domeniul eficienței energetice, al energiei regenerabile și al securității energetice transpuse la nivel local ca suficiență energetică", a explicat Gabriel Avăcăriței, redactor șef al platformei de comunicare pentru energie Energynomics în cadrul întâlnirii oficiale de lansare a proiectului.

Campania de conștientizare va consta în patru tipuri de activități - 1. Conferințe, 2. Cursuri de formare pentru eficiență energetică și energii regenerabile, 3. Școală de vară, 4. Campanie media de conștientizare privind energia regenerabilă și eficiența energetică..

Fondul Român pentru Eficiența Energiei (FREE) a dezvoltat deja, în peste 20 de ani de activitate neîntreruptă, un dialog susținut cu diverse categorii de consumatori de energie, prin evaluarea și finanțarea unui număr semnificativ de proiecte de investiții în măsuri de eficiență energetică și surse regenerabile. "Am fost foarte activi în activitățile de comunicare și informare. Un asemenea volum de experiență extinsă și robustă trebuie exploatată pentru un scop mai larg, cum ar fi creșterea gradului de conștientizare atât în interes individual, cât și colectiv", subliniază Adrian Ghiță, director executiv al Fondului Român pentru Eficiența Energiei (FREE), unul dintre cei trei lectori permanenți în cadrul proiectului, responsabili de cursurile de pregătire pe tema eficienței energetice și a energiei regenerabile. În cadru proiectului, domnul Ghiță va preda cursul "Surse și scheme de finanțare a proiectelor de eficiență energetică". Dr. Corneliu Rotaru, expert senior eficiență energetică, va susține cursul "Eficiența energetică și tranziția energetică pentru sectorul administrației locale", iar Dr. Andrei Ceclan, profesor la UTCN, consultant senior în domeniul energetic, va demonstra aplicabilitatea celor două teme amintite anterior in cadrul celui de-al treilea curs "Eficiența energetică, de la oportunitate la realitate".

În calitate de autoritate oficială în domeniul eficienței energetice, Direcția de Eficiență Energetică (DEE) din cadrul Ministerului Energiei va fi, de asemenea, implicată, pentru a consolida demersul de promovarea eficienței energetice, a surselor de energie regenerabilă în România și mai ales a schemelor de finanțare disponibile pentru această tipologie de proiecte.

Resursele pentru acest proiect vor fi asigurate parțial prin intermediul sprijinului financiar oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin EEA și Granturile Norvegiene 2014-2021, la care se adaugă cofinanțarea din partea fiecărui partener. Cele 5 conferințe sunt programate după cum urmează: Brașov (pe 11-12 mai), Oradea (20-21 iunie), Constanța (14-15 septembrie), Iași (19-20 octombrie) și București (16-17 noiembrie). Până la sfârșitul anului, campania media va contribui la creșterea gradului de conștientizare și de implicare a consumatorilor din mediul public și privat, la nivel individual și de companie prin proiectele implementate viitoare. În același timp, accesul la un plus de cunoștințe și instrumente diseminate în cadrul cursurilor și Școlii de vară (organizată la 10-14 august) va îmbunătăți numărul și competențele persoanelor interesate și disponibile pentru comunicarea pe teme de eficiență energetică și energie regenerabilă.

Toți cei interesați sunt invitați să contacteze Energynomics sau Fondul Român pentru Eficiență Energetică (FREE) pentru a participa la evenimentele din cadrul acestui proiect privind eficiența energetică și energie regenerabilă în România!

Pentru a urmări campania de conștientizare și desfășurarea proiectului, vă invităm să accesați pagina de proiect disponibilă aici: https://www.energynomics.ro/eficienta-energetica-pentru-tranzitie-energetica-2023/

viewscnt
Afla mai multe despre
campania de informare
eficiență energetică