Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE), controlat de compania Romelectro, și întreprinderea de stat Moldoelectrica, operatorul sistemului energetic de peste Prut, au semnat, luni, la Chișinău, un contract privind elaborarea studiilor de fezabilitate pentru proiectul de interconectare a sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României. Pentru implementarea acestui contract, Uniunea Europeană va oferi un grant de 1,1 milioane euro.
Studiile de fezabilitate vor analiza posibilitatea interconectării prin intermediul a trei proiecte cu stații "Back-to-Back", respectiv pe linie existentă de înaltă tensiune Isaccea - Vulcănești, precum și pe două linii noi de înaltă tensiune, România- Ungheni - Strășeni și Bălți - Suceava, a declarat viceministrul Economiei de la Chișinău, Valeriu Triboi, citat într-un comunicat al ministerului de resort din Republica Moldova.
Valeriu Triboi a specificat că în responsabilitatea ISPE revine și elaborarea termenilor de referință pentru realizarea proiectului tehnic și asistarea Moldelectrica în derularea activităților preinvestiționale.
”Pentru implementarea acestui contract, cu o durată de 12 luni, partenerii europeni ne vor oferi un grant în valoare de peste 1,1 milioane de euro. Potrivit prevederilor contractului, prima etapă a studiului de fezabilitate urmează a fi finalizată până la 30 iunie 2016”, a spus viceministrul Economiei.
La rândul său, directorul general al Moldelectrica, Ghennadi Dimov, a precizat că, în cadrul proiectului, este prevăzută realizarea unui studiu de sistem având ca obiective estimarea modului de funcționare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova în condițiile importului de energic electrică din România, a impactului puterii importate prin cele trei puncte de export din România, a condițiilor de sistem în punctele de amplasare a unor stații "Back to back”, precum și alegerea tipurilor constructive de instalații ’'Back to back’'.
”În conformitate cu studiile de fezabilitate detaliate, care vor fi prezentate de ISPE, vor fi pregătite planurile de procurare de echipamente și materiale, conforme cu politica și regulile de procurare BERD/ BEI, precum și planuri de Implementare a proiectelor”, a declarat Dimov.
Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE) a fost preluat în 2006 de către compania Romelectro. Romelectro controlează în prezent aproape 70% din acțiunile ISPE, în vreme ce Ioan Dan Gheorghiu, președintele CA de la ISPE, mai deține 9,77% din capitalul institutului. Cei mai importanți acționari ai Romelectro sunt Viorel Gafița, Octavian Dan Georgescu și Virgiliu Rădulescu, care controlează fiecare circa 27,5% din acțiunile companiei.
Pe de altă parte, și Transelectrica are în derulare un studiu privind interconectarea sincronă a sistemelor energetice ale Republicii Moldova și Ucrainei la cel al UE. "Pe termen scurt și mediu, se preconizează interconectarea asincronă prin stații back-to-back pe teritoriul Republicii Moldova", se precizează în ultimul raport trimestrial al Transelectrica.