Daniela Dărăban, Director Executiv, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), vine, pe 7 octombrie, la Profit Energy.forum - Cum ne pregătim pentru eliminarea plafonării prețurilor la energie?

Daniela Dărăban, Director Executiv, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), vine, pe 7 octombrie, la Profit Energy.forum - Cum ne pregătim pentru eliminarea plafonării prețurilor la energie?
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 sep 2024

Daniela Dărăban, Director Executiv, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), vine la cea de-a opta ediție a Profit Energy.forum, pe 7 octombrie. Conferința va aduce în dezbatere temele principale care preocupă în prezent piața energiei din România. Cum ne pregătim pentru eliminarea plafonării prețurilor la energie?, Cum văd principalii jucători starea actuală a piețelor angro de energie electrică și ce ar trebui schimbat?, Cât de stimulativă pentru investiții este legislația tarifelor din rețea? Sunt doar o parte dintre întrebările la care vor încerca să răspundă participanții la eveniment.

Evenimentul va fi transmis în direct pe toate platformele Profit.ro, precum și de posturile TV Profit News și Prima News. DETALII AICI

CONTEXT

Urmărește-ne și pe Google News

În mod tradițional, îngrijorările energetice ale românilor țin de venirea iernii. Anul acesta însă, în mod excepțional, ne facem cu toții griji mai mari în legătură cu ce va fi la primăvară, când va lua sfârșit plafonarea prețurilor la energie, cel puțin cea în vigoare în momentul de față.

Perspectiva stârnește o multitudine de întrebări: cu ce intenționează autoritățile să înlocuiască actualul sistem de plafonare, cu o liberalizare completă sau cu o formă de reglementare mai ″permisivă″?

Cât de pregătiți sunt consumatorii, cât de pregătită este industria de profil?

Cum rămâne cu costurile ″istorice″ ale plafonării și supraimpozitării din energie? Ce semnale transmit piețele angro? 

Ne pregătim să devenim cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană dar nu știm cât timp și în ce condiții va mai fi permisă în UE utilizarea combustibililor fosili. Cât timp ne vom mai putea exploata și utiliza resursele? Cât timp ne vom mai putea încălzi cu gaze? Și cum facem să utilizăm cu eficiență maximă timpul rămas?

De asemenea, sunt anunțate numeroase proiecte de unități noi de producție de energie regenerabilă, iar numărul prosumatorilor a crescut enorm și este de așteptat să crească în continuare. Pentru menținerea echilibrului însă, aceste creșteri trebuie coroborate cu întărirea rețelelor de transport și distribuție, cu actualizarea legislației primare și a reglementărilor secundare și terțiare și cu stimularea investițiilor în stocarea de energie.  

TEME DE DEZBATERE:

Panel  1: Cum ne pregătim pentru eliminarea plafonării prețurilor la energie

Plafonarea va fi eliminată de la 1 aprilie 2025. Cu ce va fi înlocuită? Plafonarea dispare, efectele ei persistă.

Care e situația compensațiilor de stat pentru furnizori și a litigiilor privind supraimpozitarea.

Cât de pregătiți sunt decidenții, jucătorii din industrie și consumatorii pentru eliminarea plafonării. Cum văd principalii jucători starea actuală a piețelor angro de energie electrică și ce ar trebui schimbat

Panel 2: Gazele naturale, factor-cheie sau „oaie neagră″ pentru tranziția energetică?

Care vor fi cele mai mari provocări ale iernii care vine pentru sistemul energetic românesc?

Cum echilibrăm dezvoltarea producției de energie, în principal regenerabilă, cu necesitatea de întărire și modernizare a rețelelor de transport și distribuție?

Cât loc de racordare mai e în rețelele românești pentru noi centrale de producție și cum va funcționa noul sistem de alocare prin licitații?

Cât de stimulativă pentru investiții e legislația tarifelor din rețea?

Cum rezolvăm problema dezechilibrelor din sistemul energetic?

Starea la zi și perspective sectorului stocării de energie electrică

viewscnt
Afla mai multe despre
profit energy
energie
plafonare preturi