Pe 15 iulie, controlorii de trafic aerian de la aerian de pe aeroportul Henry Coandă au fost în grevă de avertisment timp de două ore. Pierderile suferite de companie de ridică la 250.000 de euro, după cum a spus conducerea. Cauzele declanșării grevei au fost neîncheierea contractului colectiv de muncă și nerezolvarea unui număr de 14 revendicări a sindicatelor.
"I-a notificat pe dumnealor (n.r. angajați) într-o adresă oficială că, dintr-un calcul estimativ al acțiunii revendicative de astăzi, greva de avertisment, este vorba despre neîncasări de 250.000 euro, plus, ulterior, ce nu pot fi calculate, anumite solicitări din partea companiilor aeriene ce au fost afectate, a aeroporturilor, pasagerilor și așa mai departe", a spus Ion Aurel Stanciu, directorul general al companiei.
Revendicări mai vechi
Sindicaliștii au 14 revendicări ce vizează zona profesională, protecția salariaților, siguranța traficului aerian, dar și drepturile sindicale, cea mai importantă fiind cea legată de vârsta pensionării. Însă, spun ei, directorul Romatsa a refuzat continuarea negocierilor.
"A urmat o conciliere pe 14 revendicări ale noastre, dar niciuna dintre ele nu a fost rezolvată la acea conciliere. Domnia sa a refuzat continuarea negocierilor. Una dintre ele este faptul că noi ne pensionăm efectiv la 65 de ani. Vârsta de pensionare a controlorului de trafic în România este de 65 de ani. De șapte ani nu reușim să promovăm această lege, deși toate partidele care au fost la putere recunosc că nu se poate așa ceva, în Europa vârsta de pensionare fiind de maximum 52-55 de ani. Avem o solicitare care este rezultatul Memorandumului încheiat anul trecut cu domnul ministru Șova de a face un articol în Contractul Colectiv de Muncă să nu mai stăm la dirijare în momentul în care împlinim 55 de ani, acest lucru fiind efectiv un pericol pentru siguranța traficului aerian. Este imposibil ca la asemenea vârstă să mai ai reacții la fel ca la 20, 30 de ani, la secundă. Aceasta este una dintre cele mai importante revendicări", a spus liderul Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian, Gabriel Tudorache în cadrul unei conferințe de presă.
Ca urmare a grevei, nicio aeronavă nu a decolat sau aterizat pe cel mai mare aeroport din țară între orele 11:00 și 13:00, Greva a afectat 17 zboruri, 11 decolări și 6 aterizări.