Companiile aeriene evită anumite spații aeriene din Orientul Mijlociu și își anulează zborurile către Israel, pe măsură ce tensiunile cresc

Companiile aeriene evită anumite spații aeriene din Orientul Mijlociu și își anulează zborurile către Israel, pe măsură ce tensiunile cresc
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 aug 2024

Companiile aeriene evită spațiul aerian iranian și libanez și anulează zborurile către Israel și Liban, pe măsură ce crește îngrijorarea cu privire la un posibil conflict în regiune după uciderea unor membri de rang înalt ai grupurilor militante Hamas și Hezbollah în această săptămână, relatează Reuters.

Vineri, Singapore Airlines părea să nu mai utilizeze spațiul aerian iranian pentru niciuna dintre rutele sale, potrivit site-ului de urmărire a zborurilor Flightradar24. Compania aeriană nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Urmărește-ne și pe Google News
IAG renunță la acordul pentru achiziția companiei spaniole Air Europa CITEȘTE ȘI IAG renunță la acordul pentru achiziția companiei spaniole Air Europa
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Companiile EVA Air din Taiwan și China Airlines par, de asemenea, să fi evitat spațiul aerian iranian pentru zborurile către Amsterdam de vineri, zboruri care anterior survolau Iranul, au arătat datele Flightradar24.

Nici aceste companii aeriene nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la schimbările de rute, scrie News.ro.

Într-un buletin, OPSGROUP, o organizație formată din membri care împărtășește informații privind riscurile de zbor, a recomandat pentru traficul între Asia și Europa să se evite spațiul aerian iranian și irakian, la o zi după ce surse au declarat pentru Reuters că înalți oficiali iranieni se vor întâlni cu reprezentanții aliaților regionali ai Iranului din Liban, Irak și Yemen pentru a discuta potențialele represalii împotriva Israelului.

Multe companii aeriene, inclusiv companii americane și europene, evită deja să zboare deasupra Iranului, mai ales de la atacurile reciproce cu rachete și drone din aprilie dintre Iran și Israel.

Zborul Singapore Airlines către aeroportul Heathrow din Londra de vineri dimineață a mers la nord de Iran prin Turkmenistan și Azerbaidjan, în loc să traverseze Iranul, așa cum a făcut cu o zi înainte, arată Flightradar24.

Cu toate acestea, un număr semnificativ de companii aeriene încă zburau vineri deasupra Iranului, inclusiv transportatorii Etihad, Emirates și FlyDubai din Emiratele Arabe Unite, precum și Qatar Airways și Turkish Airlines.

Grecii de la PPC investesc în România în noi contoare inteligente după ce au preluat afacerea Enel CITEȘTE ȘI Grecii de la PPC investesc în România în noi contoare inteligente după ce au preluat afacerea Enel

În ultimele două zile, Air India, grupul german Lufthansa, transportatorii americani United Airlines și Delta Air și ITA Airways din Italia au declarat că au suspendat zborurile către Tel Aviv.

În această săptămână, companiile aeriene au anulat sau au amânat, de asemenea, zborurile către capitala libaneză Beirut, după atacul de sâmbătă din Înălțimile Golan ocupate de Israel. Israelul a atribuit atacul grupării armate Hezbollah, cu sediul în Liban, care a negat implicarea.

Canada a emis joi o notificare către aeronavele canadiene pentru a evita spațiul aerian libanez timp de o lună, din cauza riscului pentru aviație generat de activitatea militară.

În ultima lună, Marea Britanie a avertizat piloții cu privire la riscul potențial generat de armele antiaeriene și de activitatea militară din spațiul aerian al Libanului.

În cazul izbucnirii unui război total în Orientul Mijlociu, OpsGroup a declarat că aviația civilă se va confrunta probabil cu riscul ca dronele și rachetele să traverseze căile aeriene, precum și cu riscul sporit de spoofing GPS - un fenomen în creștere în jurul Libanului și Israelului, în care armatele și alți actori emit semnale care păcălesc sistemul GPS al unui avion, făcându-l să creadă că se află undeva unde nu este.

viewscnt
Afla mai multe despre
israel
avion
zboruri