200 de euro amendă pentru comportament agresiv pe drumurile din Grecia, în Spania chiar închisoare. România a dezvoltat o aplicație pentru conducere agresivă în trafic

200 de euro amendă pentru comportament agresiv pe drumurile din Grecia, în Spania chiar închisoare. România a dezvoltat o aplicație pentru conducere agresivă în trafic
scris 13 nov 2024

În Grecia, se prevede o amendă pentru șoferii care se comportă agresiv la volan. În paragraful 7, art. 12, Dispoziții generale din Codul Rutier, se arată că și „conducătorii de vehicule trebuie să trateze pietonii și alți șoferi politicos”, potrivit Rador Radio România.

Oricine încalcă această prevedere prin manifestarea unui comportament nepoliticos este sancționat cu o amendă de 200 de euro, dar și cu ridicarea permisului de conducere și retragerea plăcuțelor de înmatriculare a vehiculului pentru 10 zile, conform art. 103 „Impunerea de măsuri administrative”.

Urmărește-ne și pe Google News
Start la modernizarea gărilor Costinești Tabără și Neptun CITEȘTE ȘI Start la modernizarea gărilor Costinești Tabără și Neptun

O analiză recentă a Fundației Vinci Autoroutes a arătat că 88% dintre șoferii de mașini, 76% dintre motocicliști și 77% dintre bicicliști se tem de conducerea agresivă pe șoselele Spaniei.

Stresul și nervii la volan pentru mulți șoferi sunt cauza unui șofat agresiv, care poate provoca coliziuni și accidente. Cu toate că acest tip de comportament este sancționat, iar comportamentul agresiv și violent este pedepsit cu o amendă de până la 500 de euro – sau chiar cu privarea de libertate – în Spania, mulți infractori rămân nepedepsiți din cauza dificultății de a se dovedi ceea ce s-a întâmplat sau de a furniza dovezi.

România a decis să lupte împotriva condusului agresiv cu o aplicație în care șoferii pot raporta astfel de incidente. Prin portalul serviciilor publice din România, cei care depun plângeri au acces la o secțiune cu propriul nume de utilizator și parola.

Ca parte a unei cereri de plângere pentru conducere agresivă, incidentul ar trebui să fie descris și trebuie acordată o atenție deosebită locului în care s-a întâmplat, astfel încât poliția să poată acționa imediat. Dacă este posibil, este o idee bună să atașați fotografii, videoclipuri și chiar fișiere audio.

Guvernul României a întocmit o listă de comportamente care pot fi semnalate prin intermediul acestei aplicații online. Acestea includ, de exemplu, schimbarea permanentă a benzilor, frânarea bruscă și necorespunzătoare, nerespectarea unei distanțe de siguranță. În linii mari, orice comportament care îi sperie pe alți șoferi este raportat în aplicație.

viewscnt
Afla mai multe despre
trafic
romania
grecia