Tehnologia de ultimă oră a făcut dintr-o țară mică, Olanda, un producător major de alimente. Statul este al doilea exportator mondial, după SUA, de produse agricole ca valoare

Tehnologia de ultimă oră a făcut dintr-o țară mică, Olanda, un producător major de alimente. Statul este al doilea exportator mondial, după SUA, de produse agricole ca valoare
scris 8 iul 2024

Olanda înregistrat un succes remarcabil în agricultură în ultimele două decenii, datorită ambiției naționale de a produce de două ori mai multe alimente cu jumătate din resurse, transmite The Washington Post. În ciuda dimensiunilor sale reduse, țara este în prezent al doilea exportator mondial de produse agricole ca valoare, după Statele Unite, și este un exportator important de tehnologie agricolă și alimentară.

Sectorul agricol olandez inovează permanent, dezvoltând tehnologii din domenii precum carnea cultivată în laborator, agricultura verticală, semințe și sistemele robotizate de muls și recoltare. Aceste progrese se concentrează pe reducerea utilizării apei și a emisiilor de carbon și metan, arată G4Food.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
CEO-ul Revolut vinde o parte din participația deținută la companie, pentru 500 de milioane de dolari CITEȘTE ȘI CEO-ul Revolut vinde o parte din participația deținută la companie, pentru 500 de milioane de dolari

Olanda produce o cantitate semnificativă de animale și legume, fiind principalul exportator de carne din Europa și furnizând legume pentru o mare parte din Europa de Vest. Serele olandeze, care se întind pe o suprafață de aproximativ 9.700 de hectare, utilizează un minim de îngrășăminte și de apă, producând recolte care, altfel, ar necesita de zece ori mai mult teren în agricultura tradițională.

Agricultura ocupă mai mult de jumătate din suprafața țării. Concentrarea pe acest domeniu a început cu implicarea țării în secolul al XVII-lea în comerțul mondial cu mirodenii și a fost apoi intensificată de foametea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Țara găzduiește astăzi centre majore de cercetare și dezvoltare pentru 15 dintre cele mai importante 20 de întreprinderi agroalimentare mondiale.

Eficiența este esențială în agricultura olandeză, serele beneficiind de medii controlate și de energie ieftină, deși creșterile recente ale prețurilor la energie reprezintă o provocare. Totodată, obiectivul guvernului de a reduce la jumătate emisiile de oxid de azot până în 2030 ar putea afecta creșterea intensivă a animalelor și stârni proteste din partea agricultorilor.

Tehnologia semințelor este un alt domeniu în care Olanda excelează. Companii precum Enza Zaden sunt lideri mondiali în cultivarea legumelor, investind masiv în cercetare pentru a dezvolta soiuri rezistente. Aceste eforturi includ crearea de semințe pentru fermele ecologice și de plante tolerante la sare pentru regiunile cu o calitate slabă a apei.

Agricultura de interior este, de asemenea, un obiectiv major. Societăți precum PlantLab folosesc medii controlate pentru a cultiva plante cu un consum minim de apă și fără pesticide, cu scopul de a obține randamente ridicate și produse bogate în nutrienți. Sistemele lor sunt concepute pentru a aproviziona eficient și durabil populațiile urbane mari.

Țara este, de asemenea, cunoscută pentru exporturile sale pe scară largă de ceapă, practicile avansate de creștere a porcilor și contribuțiile semnificative la producția de lactate și ouă. Companii precum Kipster revoluționează creșterea păsărilor de curte, punând accentul pe bunăstarea și durabilitatea animalelor.

Succesul exporturilor agricole ale Olandei este susținut de poziția strategică a țării și de logistica eficientă. Portul Rotterdam și aeroportul Schiphol sunt centre-cheie pentru comerțul mondial cu produse agricole. Angajamentul țării față de cercetare și dezvoltare, utilizarea eficientă a resurselor și practicile durabile au poziționat-o ca lider în sectorul agricol mondial.

viewscnt
Afla mai multe despre
olanda
agricultura