Prețul ouălor la poarta fermei a ajuns, în săptămânile 9 - 11 din acest an, la circa 0,59 lei/ou, față de 0,75 lei/ou media la nivelul UE, susține președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.
Aceasta subliniază că prețul la poarta fermei în România este, în continuare, printre cele mai mici din UE.
Potrivit reprezentantului crescătorilor de păsări, consumul de ouă în perioada Sărbătorilor Pascale crește cu aproximativ 50% față de o lună obișnuită.
„În această perioadă premergătoare Sărbătorilor Pascale, există suficientă ofertă de ouă de consum pe piață, chiar dacă aceasta crește cu circa 50% față de o lună obișnuită, adică un român consumă 30 de ouă față de media lunară de 21 de ouă. Apreciem că oferta de ouă este asigurată în procent de 100% din producție internă", a Ilie Van, informează Agerpres.
Sursa citată a menționat că producția internă destinată consumului, fără ouăle de incubație, asigură un consum mediu anual pe cap de locuitor de 250 de ouă, ceea ce plasează România la nivel mediu european.
Cum arată situația privind prețul ouălor
În ceea ce privește prețul mediu al ouălor la poarta fermei, pentru cele din categoria M+L, ambalate în cofrag de 30 de bucăți, acesta a crescut în anul 2022 cu 33% față de 2021, în România, în timp ce prețul mediu european s-a majorat cu 44%, conform Observatorului Prețurilor la nivelul Uniunii Europene (UE).
„Prețul mediu la poarta fermei în anul 2022, în România, a fost cel mai mic preț dintre toate statele membre. În săptămânile 9 - 11 din acest an prețul la poarta fermei a fost de circa 0,59 lei/ou față de 0,75 lei/ou media la nivelul UE. În continuare prețul la poarta fermei în România este printre cele mai mici din UE", subliniază Ilie Van.
Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS) și Ministerului Agriculturii, în România există 37 de milioane de găini ouătoare, din care 9 milioane în cele 248 de ferme avicole și aproximativ 28 de milioane în gospodării individuale.
De asemenea, datele statistice mai arată că producția totală de ouă din ultimii ani a fost cuprinsă între 5,5 și 5,9 miliarde de ouă/an.
Ultima raportare INS privind inflația și indicele prețurilor de consum arată că ouăle s-au scumpit în februarie 2023, față de februarie 2022, cu circa 34%, iar față de decembrie 2022 cu 2,43%.
În marile lanțuri de magazine ouăle se vând în această perioadă cu prețuri cuprinse între un leu și 1,8 lei/bucată, în funcție de sistemul de creștere