Pentru a preîntâmpina extinderea virusului pestei porcine africane, ale cărei focare au fost identificate la două ferme din județul Tulcea, Guvernul a aprobat joi o serie de stimulente pentru persoanele care identifică sau vânează animalele afectate de boală din zonele în care există aceste focare.
Astfel, vânătorii, gestionarii fondului cinegetic și persoanele implicate în managementul silvic sau al faunei primesc un stimulent financiar în valoare de 225 de lei pe animal pentru porcii mistreți găsiți morți, bolnavi sau pentru cei împușcați, în vederea stabilirii diagnosticului.
Pentru fiecare porc mistreț mascul vânat în zonă de mare risc, de la care se prezintă probe la laboratoare santitar veterinare și pentru siguranța alimentelor, vânătorii primesc stimulent de 65 de lei, în timp ce pentru fiecare femelă vânată, vânătorii primesc stimulent în valoare de 400 de lei.
CITEȘTE ȘI Românii vor celebra Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc în octombrie. Senatul a aprobat data sărbătorii, renunțând la propunerile inițiale ''nefericite" pentru 11 și 15 septembrieDe asemenea, va fi acordat un stimulent persoanelor fizice care notifică direcțiilor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor existența unor cadavre de porci domestici, respectiv, existența unor porci domestici care prezintă semne clinice de pestă porcină africană în zonele adiacente drumurilor publice, pe raza teritorială a localităților, în cadrul sau în vecinătatea exploatațiilor și asigură prezența animalului până la prezența până la venirea unui medic veterinar.
În acest caz, stimulentul este de 65 de lei pentru fiecare notificare și se acordă, dacă virusul este confirmat de laboratorul de referință pentru pesta porcină africană.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a precizat că toate aceste sume sunt acordate conform deciziilor grant ale Comisiei Europene, din bugetul ANSVSA, urmând a fi rambursate în proporție de 75% de Comisia Europeană.